BRADARA: Građanski model neprihvatljiv, bošnjačke stranke negiraju Ustav BiH

0
189

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i članica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, u razgovoru za Dnevnik.ba je kazala kako je upravo Dom naroda Parlamenta FBiH najveći branik hrvatskih interesa u BiH.

“Iako je priča o smanjenju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH u trenutku kada nam je ostalo nekoliko dana do provedbe presude Ustavnog suda BiH po Ljubćevoj apelaciji klasičan medijski spin, bošnjačke političke stranke su svjesne značaja i uloge Doma naroda, zato i jest dugoročni cilj, kroz Dom naroda pretvoriti Federaciju BiH u dominantno bošnjački entitet a sve to pod krinkom nekog građanskog modela”, smatra Bradara.

Tvrdi i kako bošnjačke političke stranke na svim razinama vlasti u BiH svakodnevno stvaraju od Federacije BiH bošnjački entitet.

“Različitim mehanizmima i modelima djelovanjima na razini FBiH i Vijeća ministara BiH, bošnjačke stranke pokušavaju od Federacije BiH stvoriti bošnjački entitet što dovodi u pitanje i Daytonski i Washingtonski mirovni sporazum, Hrvati i Bošnjaci su kao konstitutivni narodi stvorili Federaciju BiH, Hrvati su unijeli teritorij, institucije i zakone u Federaciju BiH”, mišljenja je Bradara.

Smatra i kako bošnjačke stranke otvoreno negiraju ono što se naziva duhom Daytona, a to je činjenica da je BiH višenacionalna država.

“Nizom nametnutih odluka visokih predstavnika, BiH je poluprotektorat, da bismo konačno postali moderna, europska država, potrebno je da SDA konačno shvati da se presude Ustavnog suda BiH moraju implementirati. Presude koje je donosio Ustavni sud BiH SDA primarno tretira kao švedski stol, uzmu onu koja im u određenom trenutku odgovara. Budući da je sada vremena za dogovor sve manje u pomoć pozivaju međunarodnu zajednicu”, tvrdi Bradara.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH smatra kako bošnjačke stranke u pomoć prizivaju međunarodnu zajednicu jer očekuju da će OHR donijeti rješenja koja će im ići u korist.

“Nametanje odluka međunarodne zajednice nikada nije bilo dobro za Hrvate u BiH, a ni za BiH. SDA vjerojatno očekuje taj intervencionizam jer su ranije intervencije visokih predstavnika na Ustav FBiH i Ustav BiH uvijek išle na ruku njihovim politika, međutim, mislim kako se situacija na međunarodnom planu ovog puta promijenila”, smatra Bradara.

Bošnjačke stranke samo deklarativno podržavaju europski put BiH, a sve ono što bi BiH činilo dijelom europske obitelji, svaki korak koji je potreban napraviti na tom putu, odbijaju zajedno preći s partnerima.

“SDA ne razumije značenje i sadržaj riječi ‘partner’. Njihova podrška europskom putu je samo deklarativna, na koncu to su dokazali i usvajanjem Rezolucije o osudi Rezolucije EU o BiH. Umjesto da se orijentiraju na stvaranje moderne, europske i funkcionalne zajednice konstitutivnih naroda i građana, bošnjački političari odlučili su se za kaos”, mišljenja je Bradara.

Tvrdi kako je legitimno predstavljanje minimum ispod kojeg Hrvatski narodni sabor BiH neće ići i da je provedba presude u predmetu Ljubić najvažnija za BiH. Odgovarajući na pitanje što ako Željko Komšić bude ponovno bošnjačkim glasovima izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a bošnjačke stranke uz intervenciju međunarodne zajednice formiraju ‘platformašku Vladu’, Bradara je istaknula kako HNS razmatra sve opcije.

“Još uvijek očekujemo kako će partneri u SDA ipak shvatiti koliko su nam nužne izmjene Izbornog zakona i omogućiti BiH da bude država u pravom smislu te riječi”, izjavila je Bradara.

Napomenula je i kako su međustranački razgovori sa SDA u zadnjem razdoblju postali gotovo pa nemoguća misija.

“SDA ima stalno potrebu rušiti određene odluke, baviti se kojekakvim političkim diverzijama, odsustvo dijaloga je njihova konstanta, zbog njihovih unutarstranačkih problema trpi država BiH. Stvaranje krize u Zastupničkom domu PS BiH, pa pokušaji prenošenja toga i na Dom naroda, potom kriza u Vladi FBiH i to zbog imenovanja jednog direktora neke institucije, jednostavno, svojim diverzijama kreiraju kaos na svim razinama vlasti”, tvrdi Bradara.

Bradara se osvrnula i na prijetnje ratom koje sve češće upućuje Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH te na nazivanje zločina Armije BiH sporadičnim incidentima.

“Izetbegović ratom prijeti iz Viteza, iz Središnje Bosne, regije iz koje je Armija BiH protjerala gotovo 100 tisuća Hrvata i gdje su počinjeni brojni zločini u Buhinim kućama, Križančevom selu, Ovnaku, Bikošima, Bugojnu, Travniku. Protjerati 100 tisuća Hrvata iz jednog prostora nije sporadični incident”, smatra Bradara.

Istaknula je i kako je Dom naroda Parlamenta FBiH na čijem je čelu vratio način odlučivanja u ustavne okvire.

“Nijedna županija, a ni općina, nisu imale prigovore ni tužbe oko određenih zakona što ranije nije bio slučaj. Redovite konzultacije s predstavnicima županija, općina, nevladinim sektorom, svim zainteresiranim javnostima omogućili su konačno legalno djelovanje Doma naroda Parlamenta FBiH, a najvažnije od svega je da je Ustavni sud BiH potvrdio nezakonitost djelovanja ministarstva branitelja na čelu sa Helezom”, izjavila je Bradara.

Bradara je, podsjetila, i na “model zrcala” , odnosno, model ustroje županija Središnja Bosna i Hercegovačko- neretvanske.

“Nametnuta rješenja međunarodne zajednice oduvijek su, u prvom redu, išla na štetu Hrvata u Središnjoj Bosni. Zbog toga je nužno što prije početi razgovarati o preustroju Županija Središnja Bosna i Hercegovačko – neretvanske i urediti ih na jednak način. Posebnosti koje se traže za Mostar moraju biti i u slučaju Travnika, jednak broj županijskih ministara, saborskih zastupnika – paritet, konsenzus i rotacija”, izjavila je.

Smatra i kako bi takav model bio efiksan i za cijelu Federaciju BiH čime bi se relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka.

“Prijedlozi o modelu zrcala su efiksani, plod su života u miješanoj županiji, to je nešto što će sigurno biti tema budućih priča o preustoju Federacije BiH, eventualnoj regionalizaciji i sl.”, zaključila je Bradara./HMS