Bradara i Stojanović bez Lende postigli dogovor i izabrali rukovodstvo FBiH

0
46

Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović, dogovorili su se danas bez trećeg člana – Refika Lende, da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH.

Ovaj dogovor je postignut nakon što se Lendo ni danas nije odazvao na treći uzastopni sastanak. Bradara naglašava da su ona i Stojanović shvatili da se Lendo ne želi dogovarati.

– Lendo se ni danas nije pojavio, te smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i nadležnosti, te proveli proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluku smo proslijedili Zastupničkom domu na dalje odlučivanje. Smatramo da ovaj proces treba završiti sukladno Ustavu u što skorijem razdoblju – izjavila je Bradara.

Naglašava da će nova Vlada FBiH biti uspostavljena nakon glasovanja u Zastupničkom domu i čim dođe potvrda od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

Stojanović ističe da su obaviještene sve instance, uključujući CIK, OHR i oba doma Parlamenta FBiH, te da je Nermin Nikšić i dalje po dogovoru kandidat za premijera.

Kako je kazao, želi da se Vlada FBiH formira nakon četiri i pol godine, a uopće mu nije bitno koju će on funkciju obnašati.

– Nije mi bitno jesam li predsjednik ili potpredsjednik, već da se otkoče procesi koje trenutno koči isključivo Lendo – kazao je Stojanović.

Dodao je da u slučaju da Lendo nastavi kočiti procese, onda bi se trebao uključiti visoki predstavnik i neke druge instance./Fena/HMS/

ČLAN RUKOVODSTVA FBiH

LENDO: Odluka Bradare i Stojanovića je poruka da namjeravaju kršiti Ustav i ignorirati volju Bošnjaka

 

ČLAN RUKOVODSTVA FBiH

LENDO: Odluka Bradare i Stojanovića je poruka da namjeravaju kršiti Ustav i ignorirati volju Bošnjaka

Član rukovodstva Federacije BiH i kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH Refik Lendo izjavio je da je odluka Lidije Bradare i Igora Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika protusustavna, neprovediva i neprihvatljiva jer se njome u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda.

– Usprkos pozivu na sastanak u petak, kojeg su moje kolege predsjednici/potpredsjednici FBiH Lidija Bradara i Igor Stojanović prvobitno prihvatili, danas su održali sastanak bez upućenog formalnog poziva, a samim tim i bez mog prisustva. Na tom su sastanku kolege Bradara i Stojanović, bez konzultacija i bez dogovora sa mnom, donijeli odluku da kolegica Bradara bude imenovana za predsjednicu FBiH. Radi se o protuustavnoj i neprovedivoj odluci, jer dva kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH ne mogu donijeti odluku o imenovanju predsjednika bez dogovora s trećim, s obzirom na to da se u Ustavu FBiH jasno navodi da se ta odluka donosi dogovorom sva tri izabrana kandidata – izjavio je Lendo.

Ističe da je sama praksa donošenja bilo kakvih odluka, u kojoj se u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda, neprihvatljiva i da neće proći.

Pozvao je kolege da prestanu sa, kako navodi, iracionalnim i neproduktivnim ponašanjem, a čelnike stranaka koje su ponudile kandidate za predsjednika/potpredsjednika FBiH kao nezaobilazne faktore u procesu formiranja vlasti da žurno sjednu za pregovarački stol i postignu politički dogovor kako bi se formiranje nove strukture vlasti u FBiH što prije okončao./Fena/HMS/