BRADARA: Konstitutivnost naroda daytonska je kategorija, integracija u EU i dijalog nemaju alternative

0
469

Na posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Gabriela Escobara za artinfo.ba kratko se osvrnula Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je na sastanku s američkim diplomatom bila i u svojstvu izaslanika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića.

„Ono što je za nas kao predstavnike hrvatskog naroda u BiH najvažnije je da je konstitutivnost naroda koju jamči Daytonski mirovni sporazum neupitna, a zadiranje u Dayton bez suglasnosti svih potpisnika i inicijatora pa prema tome i SAD, nedopustivo. S obzirom na složenu strukturu BiH bilo kakve promjene Daytonskog sporazuma podrazumijevaju duboki i sveobuhvatni dijalog ponajprije unutar BiH, a potom i izvan nje“, kaže Bradara.

Izmjene izbornog zakona BiH, integracija u Europsku uniju, jačanje institucija i ubrzanje razvoja ekonomije također su bile teme sastanka kojeg su čelnici Parlamentarne skupštine BiH imali s posebnim izaslanikom SAD-a Escobarom. Predsjednica Kluba Hrvata potvrdila nam je da su predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH još jednom naglasili važnost izmjena Izbornog zakona BiH na način koji će svim narodima i građanima osigurati mogućnost izbora predstavnika u vlasti, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

„Kad je u pitanju jačanje institucija, američki diplomata ima jasan stav, BiH mora postati zemlja jakih institucija. To je jedna važna poruka koja znači među ostalim i vladavinu prava i zaštitu prava svih naroda i građana“, smatra Bradara. Važnom porukom Bradara smatra i da dijalog o svim otvorenim političkim pitanjima u BiH nema alternativu, uloga međunarodne zajednice je pomoći u postizanju dogovora, a ne nametati rješenja umjesto domaćih političara piše portal artinfo.ba./HMS/