Braniteljima se onemogućava pravo na zaštitu na sudu

0
382

Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH oglasio se u četvrtak priopćenjem za javnost u povodu jučerašnje sjednice tog doma na kojoj su zastupnici SDP-a, DF-a i SBB- a glasali protiv amandmana HDZ-a BiH – HNS-a na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i time nanijeli štetu braniteljskoj populaciji.

Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a ocijenio je neprihvatljivim takav odnos stranaka koje su činile “platformu” i nanijele nepravdu braniteljima, pripadnicima HVO-a i na ovaj način im onemogućavaju pravo na zaštitu na sudu. Zbog toga je ovaj klub tražio sjednicu kolegija te iznio stav da nema uvjeta za nastavak sjednice.

Amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite glasi: “Protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovoga zakona”.

Prema informacijama iz Vrhovnog suda, trenutni broj pokrenutih upravnih sporova u svezi sa Zakonom o kontroli je oko 6000, a zbog ograničenih ljudskih i materijalnih kapaciteta, postupak pred Vrhovnim sudom traje jako dugo i korisnici prava nisu u mogućnosti ostvariti svoje pravo pristupa sudu i po nekoliko godina a što je znatno van standarda za donošenje odluke suda u razumnom roku, koje je pravna država, prema europskim standardima, dužna osigurati svojim građanima. Problem se dodatno usložnjava informacijama da će u narednom razdoblju biti još nekoliko tisuća ovakvih predmeta, ističe Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a.

Iz tog kluba smatraju kako je najlogičnije, najefikasnije i najekonomičnije rješenje da sporove u svezi sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, kao i sve druge upravne sporove u prvom stupnju, sukladno odredbi članka 5. Zakona o upravnim sporovima, rješavaju županijski sudovi i to prema sjedištu prvostupanjskog organa čije rješenje je bilo predmet kontrole.

Na takav način, sukladno odredbama članka 41. Zakona o upravnim sporovima, stranka može Vrhovnom sudu podnijeti izvanredno pravno sredstvo – zahtjev za izvanredno preispitivanje sudske odluke protiv odluke županijskog suda donesene u upravnom sporu, čime bi se korisnicima osigurao pravni lijek i dvostupnost u odlučivanja u sudskom postupku.

TAGOVI
  bpz.ba