Braniteljske udruge poručuju: 14. veljače nije dan oslobođenja Mostara!

0
177

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruga organizatora otpora HVO u BiHBraniteljske udruge poručuju: 14. veljače nije dan oslobođenja Mostara! priopćile su kako “14. veljače 1945. godine nije dan oslobođenja Mostara, ni po zakonu ni po volji hrvatskog naroda” već je, kako navode, početak totalitarnog režima koji je iza sebe ostavio nepopravljive posljedice za cjelokupni hrvatski narod u Mostaru i Hercegovini.

“Za nas Hrvate branitelje Bosne i Hercegovine, oni koji su 14. veljače zauzeli grad Mostar i cijelu Hercegovinu, nisu osloboditelji već uzurpatori hrvatske nacionalne slobode i ljudskih prava”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

U njemu se ističe kako “zločini koji su počinjeni od 14. veljače 1945. pa do Lipanjskih zora 1992. godine za Hrvate u Mostaru i Hercegovini imaju razmjere genocida i etničkog čišćenja jednog povijesnog i autohtonog naroda”.

“Početak zločina 14. veljače 1945. godine započeo je masovnim likvidacijama i hapšenjima bez ikakvog suđenja katoličkim svećenicima i hrvatskim intelektualcima kao i ukidanje svih hrvatskih kulturnih-sportskih organizacija. Silina zločina te ideologije je pokazala svu svoju snagu u travnju 1992. godine kada su grad Mostar podvrgli masovnom razaranju, urbicidu i teškim zločinima nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom u gradu Mostaru za koje još nitko nije odgovarao”, navodi se u priopćenju.

Iz udruga ističu kako za njih Lipanjske zore predstavljaju dan oslobođenja Mostara. bpz.ba

TAGOVI