CARSTVO BAKTERIJA krije se u spužvici za pranje suđa! Ima ih više nego što ste mislili!

0
346

Utvrđeno je da 90 % spužvica za pranje suđa u britanskim domaćinstvima sadrži veliku koncentraciju bakterija, a njih 10 % posve je nezadovoljavajuće zbog zdravstvenih razloga, odnosno bolesti koje mogu širiti.

Istina će vas zgroziti, no činjenica je da u spužvici za pranje suđa živi mnoštvo bakterija. Naime, više od 85 % ljudi ne ispire spužvicu na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila bakterije koje su u njoj skupljaju, ističu britanski stručnjaci iz Globalnog vijeća za higijenu. Na temelju njihova istraživanja, spužvice za pranje suđa i popularno nazvane “truleksice” sadrže šest puta više bakterija nego kvake na vratima kupaonica koje slove kao veliki izvori bolesti i zaraza, piše Daily Mail.

Spužvice su raj za razmnožavanje bakterija jer su stalno vlažne, a to pogoduje napasnicima, ističu stručnjaci. Utvrđeno je da 90 % spužvica za pranje suđa u britanskim domaćinstvima sadrži veliku koncentraciju bakterija, a njih 10 % posve je nezadovoljavajuće zbog zdravstvenih razloga, odnosno bolesti koje mogu širiti.

Oko sedam posto spužvica sadrži više od milijarde bakterija, 60 % ih sadrži opasnu Escherichiju coli, a 25 % ih ima veliku koncentraciju bakterije Pseudomonas spp. koja se povezuje s infekcijama oka i kože. Kako biste se osigurali od rizika koje uvjetuju spužvice za suđe kojima se svakodnevno moramo služiti možete se poslužiti ovim savjetima:

– Nakon svakog pranja suđa spužvicu isperite vrućom vodom, a svaka dva dana isperite je antibakterijskim deterdžentom
– Spužvicu mijenjajt svaka dva tjedna
– Spužvicu možete imati i duže ako je iskuhate ili perete na temperaturi većoj od 60 stupnjeva u perilici za pranje posuđa
– Kod pranja radnih površina, umjesto spužvice koristite antibakterijske maramice bpz.ba