ČOVIĆ I BANOŽIĆ: Izborni zakon će relaksirati odnose i doprinijeti ukupnom sigurnosnom segmentu

0
482

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH, dr. Dragan Čović, i ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske Mario Banožić održali su bilateralni sastanak u Sarajevu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

iz Parlamenta BiH priopćeno je da su tijekom susreta dvojica visokih političkih dužnosnika razgovarali o suradnji u sektoru obrane i aspektima u kojima Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu zajednički djelovati. Iskustva i potpora Republike Hrvatske kao punopravne članice Europske unije i NATO-a mogu ubrzati integracijske procese u BiH.

-Izborni zakon BiH kao ključna politička tema i otvoreno političko pitanje nužno je regulirati kroz racionalan zakonodavni okvir koji će relaksirati međunacionalne odnose i omogućiti legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda, priopćeno je.

Istaknuto je da u takvom unutarnjem ambijentu gdje ne postoji mogućnost diskriminacije, nametanja i majorizacije stvaraju se nužni preduvjeti sigurnosnog okvira koji je prijeko potreban za cjelokupnu regiju i prostor jugoistočne Europe. Hrvati kao konstitutivan narod, kako se navodi, uza sva Ustavom zajamčena prava pretpostavka su stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine.

-Na sastanku je zaključeno kako je strateško partnerstvo i prijateljstvo Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine jamac dugoročnog razvoja i jačanja svih kapaciteta, ali i životnog standarda kako bi privukli investicije prijeko potrebne za kontinuiran rast i razvoj, priopćeno je./HMS/