Čović i Grabar-Kitarović očekuju: Oslobađajuća presuda za šestorku

0
170

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje da će skora drugostupanjska presuda pred Haaškim sudom u predmetu u kojemu je među optuženima i general Slobodan Praljak rezultirati njihovim oslobađanjem, piše Večernji list BiH. Hrvatska predsjednica napisala je to u brzojavu potpore uoči predstavljanja knjige “General Praljak” koju su napisali Miroslav Međimorec i Josip Pečarić. Knjiga će biti večeras predstavljena u dvorani “Vijenac” na Kaptolu u Zagrebu. Pisala u povodu knjige “Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju, piše Večernji list BiH. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. I hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan ČovićČović i Grabar-Kitarović očekuju: Oslobađajuća presuda za šestorku izrazio je očekivanje kako će iz presude biti ukinut udruženi zločinački pothvat. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze s hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH. Istaknuo je kako presuda neće promijeniti razmišljanja Hrvata o Herceg Bosni, ni o žrtvi hrvatskih branitelja i “časnih ljudi” kojima se sudi u Haagu. 
“Herceg Bosna je ponos hrvatskog naroda. Da nije bilo organiziranosti, mi danas ne bismo bili politički narod niti bismo maštali da budemo konstitutivni. S drugim kolegama smo sada sve stavili u funkciji naših uznika. Kao što ćemo 28. studenoga moliti svi kao jedno, svećenici će moliti s narodom u svim našim crkvama. Duboko vjerujem da će ta presuda biti pravedna i da ćemo 29. ili 30. studenoga biti zajedno s našim prijateljima”. Haaški sud (ICTY) donijet će 29. studenoga pravomoćnu presudu u slučaju “Prlić i drugi”, najopsežnijem predmetu u povijesti suda. Izdvojeno mišljenje Haaški sud izrekao je 2013. godine osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH zbog zločina nad Bošnjacima. Bivši predsjednik Vlade HZ Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Najvažniji dio prvostupanjske presude odnosi se na tzv. udruženi zločinački pothvat (UZP) na što je izdvojeno mišljenje napisao i francuski sudac koji je bio na čelu Sudskoga vijeća. Predstavnici hrvatske strane očekuju da se ukine UZP jer je zapravo riječ o lažnim navodima o kolektivnoj krivnji.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/covic-i-grabar-kitarovic-ocekuju-osloba-ajuca-presuda-za-sestorku-1208992 – www.vecernji.ba