Čović na summitu koji je sazvao Obama i Općoj skupštini UN-a, očekuju ga i brojni bilateralni susreti

0
217

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravit će u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obraćanje predsjedavajućeg Čovića na općoj debati 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a planirano je za 1. listopada 2015. godine, u prijepodnevnim satima.

Čović će se tijekom boravka u New Yorku obratiti i sudionicimaa plenarnog sastanka UN-ovog summita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine, te prisustvovati sastanku globalnih lidera o temi jednakosti spolova i jačanja uloge žena, koji će biti održan 27. rujna 2015. godine.

Čović će prisustvovati i Summitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, koji je planiran za 29. rujan 2015. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović će u New Yorku imati i brojne bilateralne sastanke, između ostalog s glavnimtajnikom UN-a Ban Ki-moonom, kraljem Jordana Abdullahom II bin Al-Husseinom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, zamjenicom glavnog tajnika UN-a i posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Zainabom Hawa Bangurom.

Nazočit će i prijemima koje organiziraju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel, te prijamu u organizaciji Europske unije, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. bpz.ba