Ćović: Nisam dobio poziv za mimohod u Zagrebu,

0
333

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon preuzimanja pozicije predsjedavajućeg razgovarao s novinarom N1 Borisom Brezom, u ekskluzivnom intervjuu N1 na 1.

Čović je komentirao hrvatsko obilježavanje obljetnice Oluje i najavu Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koji su rekli da će tada biti dan žalosti u Republici Srpskoj i Srbiji.

“To je realnost našeg okruženja i imamo minimalno tri različita gledanja. Ono što je za jednog zločin, za drugog je heroj. U tom smislu treba i gledati rat. Svaka pobjeda za jedne je slavlje, a za druge Dan žalosti. Ja sam Hrvat i predstavnik hrvatskog naroda i naravno da imam svoj odnos prema svim događanjima na ovom prostoru i to ne krijem.

Svjestan sam odnosa koje danas imamo i zbog toga mislim da Oluja i sve druge oluje koje su bile u BiH i Hrvatskoj ne smiju biti predmet stalnih špekulacija. Ja sam za to da povjesničarima ostavimo to vrijeme, a mi se okrenemo budućnosti”.

Čović je odgovorio i na pitanje hoće li biti prisutan na obilježavanju u Zagrebu ili Kninu.

“Pozive nisam dobio, sada mogu sigurno reći da neću biti u Zagrebu, a za druge manifestacije ću vidjeti”, kazao je Čović.

Čović je kazao da od posjeta Beogradu očekuje smirivanje tenzija nastalih nakon napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima.

Također je ocijenio da je zabrinjavajuće što još nitko nije sankcioniran zbog tog incidenta, premda su neke osobe identificirane.

Čović je za N1 istaknuo da je u javnosti stvoren prevelik pritisak na Bakira Izetbegovića, te da mu on pokušava pružiti podršku i preuzeti dio tog tereta.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Čović je rekao da treba razumjeti razloge zašto je donesena ta odluka, te da bi svatko u ovoj zemlji želio imati neovisno sudstvo, što je i zahtjev Milorada Dodika.

Očekuje da neće biti nikakvih sankcija protiv rukovodstva Republike Srpske./ bpz.ba