ČOVIĆ: Nova Vlada FBiH nakon izmjene Izbornog zakona, dva bošnjačka člana Predsjedništva koče novo Vijeće ministara

0
438

Nova Vlada Federacije BiH neće biti imenovana sve dok se izmijeni izborno zakonodavstvo BiH, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Izrazio je nadu kako će u županijama najkasnije do 10. veljače 2019. godine sve biti završeno, odnosno da će biti formirane županijske vlade. Također je napomenuo davdva bošnjačka člana Predsjedništva BiH koče formiranje novog saziva Vijeća ministara. 

U Mostaru je danas zasjedalo Predsjedništvo HNS-a i to kako bi pripremili posljednje detalje pred zasjedanje Hrvatskoga narodnoga sabora koje će se održati u subotu. Čović je rekao kako će na zasjedanju biti preko 600 izaslanika. Istaknuo je i kako je HNS podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti uputstva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, pišeDnevnik.ba.

“U sljedećih sedam do osam dana imat ćemo jasan Dom naroda Parlamenta FBiH koji će moći usvojiti proračun. Vlada FBiH neće se moći formirati sve dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH za nas je prihvatljivo. Pozivamo prijatelje Bošnjake da razumiju kako bez toga nećemo napraviti nikakav iskorak, a on se odražava na funkcioniranje države u cjelini, na pravnu državu”, rekao je”, izjavio je predsjednik HNS-a BiH.

“Vodim razgovore četiri pet dana imam susret s lokalnim dužnosnicima i općinskim i županijskim odborima, kada prođemo naše lokalne sredine, imat ćemo jasne stavove. Završili smo dogovore u Središnjoj Bosni i Posavini i dogovori bi se mogli implementirati naredni tjedan u potpunosti i Doom naroda i Vlade, ostaje nam ovdje još u Mostaru i Hercegbosanskoj županiji, gdje vjerujem da ćemo imati Dom naroda i Vladu. Županije gdje mi jesmo većina, do 10. veljače bi sve trebalo biti završeno”, kaže Čović.

Također, najavio je sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice i zemalja iz susjedstva, a poručio je i kako imenovanje Vijeća ministara BiH ne koči HDZ, odnosno HNS, nego dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH – Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Smatra i kako bi Džaferović i Komšić trebali podržati imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer u ovom mandatu to mjesto pripada nekomu iz srpskog naroda.

HNS će, pak, u subotu razmatrati i Deklaraciju HNS-a u kojoj se, između ostalog, govori o odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, legitimnom predstavljanju i Mostaru.

“Mislim da je dokument kroz sedam točaka dotaknuo sve ono što nas 14 jeste, jer 14 subjekata čini HNS. U subotu će HNS napraviti najbolje rezultate do sada”, izjavio je Čović