Čović: Optužnice imaju cilj srušiti odnose i zaustaviti BiH na putu prema Europi

0
129

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović tijekom danaašnjeg dana susreo se s kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Sabora Božom Petrovom, predsjednikom Vlade Andrejom Pllenkovićem a nazočio je i zasjedanju Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Stredišnji dio posjeta Dragana Čovića Zagrebu bio je pak sastanak s predsjednicom Kolindom  Grabar-Kitarović.

-Predsjednica i Čović susret su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kojeg Hrvatska snažno i svesrdno podupire. Razgovaralo se i o ključnim projektima potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u znanosti i obrazovanju te zdravstvu i umjetnosti – priopćeno je iz Ureda predsjednice.

S hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem sastao se i premijer Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade, sastanku su nazočili i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje i predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

>>Ministar Krstičević otkazao posjet Sarajevu

Glavna tema njihova razgovora bila aktualna politička situacija u kontekstu prošlotjednog uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednik vlade Plenković i član Predsjedništva BiH Čović razgovarali su i o suradnji između dviju zemalja, potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini te o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Petrov: Hrvatski narod u BiH jedini pruža otpor unitarističkim i centralističkim nastojanjima

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov nakon sastanka s Draganom Čovićem izjavio je kako su razgovarali o aktualnoj temi – uhićenjima u Orašju, koja, kako je rekao , izazivaju zabrinutost.

-Hrvatski narod u BiH jedini je koji pruža otpor unitarističkim i centralističkim nastojanjima, jedini je zaštitnik europskih integracija. Očito u BiH postoje težnje da se zaustavi europski put – rekao je Petrov.

Dragan Čović nazočio je zasjedanju Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon toga s Andrejom Plenkovićem obratio se novinarima.

-Hrvatska i HDZ čvrsto stoje na stajalištu da je potrebno svaki zločin rasvijetliti, a onda institucije pravne države trebaju djelovati, ali isto tako vodimo računa da trenutak uhićenja i selektivan pristup onima koji su osumnjičeni za nas nije prihvatljiv. Mi ćemo ponuditi svu moguću pomoć i suradnju, ovo je poruka i prema hrvatskim braniteljima i pripadnicima HVO-a i pripadnicima HV-a koji su za vrijeme Domovinskog rata temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i gospodina Izetbegovića imali pravni okvir za djelovanje i obranu Hrvatske na teritoriju BiH. Djelovat ćemo umirujuće i ohrabrujuće, na tom su planu angažirani članovi Vlade – rekao je Plenković i dodao da će tim tragom biti donesene odluke na sjednici Vlade u četvrtak.

>>Višnja Starešina: Tempirna bomba za Andreja Plenkovića

Prigodnom izjavom nakon toga obratio se i Čović koji je zahvalio Plenkoviću na mogućnosti da bude dio i Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a.

-Jedno veliko hvala vama (novinarima op.a.), jer prvi put u deset ili 15 godina ovakva uhićenja dobila su ovakvo svjetlo javnosti, a to nije lako u BiH. Siguran sam da će ovakav pristup eliminirati pristup selektivnosti, neprincipijelnosti i politikantskog privođenja. Sama činjenica da je ovih deset časnih ljudi uhićeno na blagdan Svih svetih trebalo je poslati jasnu poruku g. Plenkoviću koji je dva dana ranije bio tamo. Moja zamolba je da ne odustanemo od zajedničkih sjednica Vlade i RH i Vijeća ministara BiH što je dogovoreno za vrijeme tog posjeta. Naš europski put nitko ne može zaustaviti, predvodnici tog puta su pripadnici hrvatskog naroda u BiH. Ovaj datum je izabran prije dolaska gospodina Hahna u BiH. Tamo gdje nije bilo HVO-a – tamo danas ne žive Hrvati – rekao je Čović i dodao da je cilj da se uhićeni brane sa slobode kako bi se sačuvalo dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

>>Čović: Optužnice su dio političke igre koja bi trebala opteretiti Hrvate u BiH i Republiku Hrvatsku

Gostujući pak u središnjem Dnevniku HRT-a Čović je upozorio kako su optužnice selektivne i politički motivirane.

– Optužnice imaju cilj srušiti odnose Hrvata i Srba, Hrvata i Bošnjaka, i time zaustaviti BiH na putu prema Europi. No uvjeren sam da to nikome neće uspjeti – istaknuo je.

Nije želio komentirati podupiru li politički predstavnici Srba i Bošnjaka ulazak BiH u EU ali je upozorio na dosta prepreka koje dolaze s te strane.

-Hrvati su predvodici puta BiH u EU. Međutim, Pitanje je želimo li svi mi u BiH zaista europski put – to će moje kolege imati prilike pokazati u predstojećim mjesecima. Otkad smo predali zahtjev imali smo dosta prepreka – upozorio je Čović.

 

M.M.