ČOVIĆ RAMI: Bilo bi dobro da 10.000 Bošnjaka u Albaniji dobije status nacionalne manjine

0
205

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Draču s premijerom Republike Albanije Edijem Ramom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović i Rama razgovarali su o sveukupnim odnosima dviju zemalja, te zajednički zaključili da, iako su odnosi prijateljski, postoji prostor za unaprjeđenje u nekoliko oblasti.

Razgovarano je i o statusu stanovnika Albanije porijeklom iz BiH, kojih ima više od 10.000. Čović je istaknuo kako bi bilo dobro da ova grupacija što prije dobije status nacionalne manjine, kao što je to slučaj s Albancima u Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema sastanka bile su i europske integracije. Premijer Rama informirao je Čovića da Vlada Albanije ubrzo očekuje početak pregovora, nakon što je ispunjen dio uvjeta.

Čović se prethodno susreo s predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem. Zaključili su da su bilateralni odnosi BiH i Albanije izrazito prijateljski, te su posebno istaknuli odličnu regionalnu suradnju, što potvrđuje posjet dr. Čovića.

Razmjenjena su i iskustva kada je u pitanju europski put dviju zemalja. Dr. Čović je upoznao predsjednika Nishanija s napretkom Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju, te istaknuo da bi, s obzirom da je Republika Albanija kandidatkinja za članstvo u Europsku uniju od lipnja 2014.godine izuzetno cijenio potporu na tom putu.

Čović s predsjednikom Albanije Nishanijem

Čović s predsjednikom Albanije Nishanijem

Albanski predsjednik Nishani istaknuo je da Bosna i Hercegovina može očekivati svu nepohodnu pomoć i potporu Republike Albanije. Također je informirao dr. Čovića da i Republika Albanija uskoro očekuje otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Planirano je da, zajedno s g. Fikretom Klarićem, počasnim konzulom BiH u Draču, Čović posjeti bošnjačku zajednicu u Albaniji, koja broji preko deset tisuća članova.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović sutra će se sastati s predsjednikom Republike Makedonije Gjorge Ivanovim u Ohridu./