ČOVIĆ: Reorganizacija BiH neće se moći izbjegavati na putu ka EU

0
270

Predaja upitnika još je jedan teški zadatak koji su vlasti BiH ispunile. Svi očekuju kako će biti puno jednostavnije, daleko od odlučivanja političara, odgovoriti na pitanja iako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu s redakcijom Večernjeg lista izrazio je očekivanje kako će kruna upitnika sljedeće godine biti dobivanje kandidacijskog statusa.

– Dobivanjem upitnika može se reći kako smo prošli jednu fazu, odnosno vrh brijega koji je imao jako puno prepreka, prije svega, u glavama ljudi. Puno je onih koji javno podržavaju put prema EU, a praktično ništa ne čine da se to i ostvari. Prošli smo nekoliko koraka. Prvi je predaja zahtjeva, drugi je potvrda, a treći predaja upitnika, četvrti je kandidacijski status. Upitnik je stvarna prekretnica za BiH i znak da moramo odgovoriti na jasna očekivanja partnera koji su nam pomagali na poslijedaytonskom putu BiH. U međuvremenu će trajati monitoring do našeg punog članstva, kazao je Čović.

Najvažnije je, prema njegovm mišljenju, da nema zastoja u ispunjavanju obveza koje stoje pred BiH, prije svega glede provedbe odluka sudova, od Strasbourga do domaćih, a koji se tiču izbornog zakonodavstva, transformiranja države.

-Svima postaje jasno kako se reorganizacija BiH više neće moći izbjegavati. Zato danas i imamo ovakvu naglašenu komunikaciju i različita stajališta u BiH. Nekome se može činiti da je stanje dosta kritično i kaotično, međutim, nije. Jednostavno ispred jedne brane, koja se zove europski put, nataložilo se dosta pozitivnog, ali i negativnog, kaže.

Često puta ističe se kako će politički kriteriji biti uvjet za stjecanje statusa kandidata za članstvo. Upitan što je istina, Čović je kazao:

– Takvo što određuju zemlje članice Europske unije u cjelini. Mi bismo danas, ako bi procjene europskih struktura bile takve, mogli dobiti kandidacijski status bez ijednog dodatnog koraka. Ali, isto tako, može nam se postaviti stotinu dodatnih poduvjeta ako nas se želi držati malo dalje od sebe i ako takvo opredjeljenje vlada, primjerice, glede proširenja. Zato je sada teško dati odgovor na takvo pitanje. Sjetite se što je sve nabrojeno kada sam krenuo predati zahtjev, od popisa pučanstva, referenduma…, a ustvari, imali smo samo dva vrlo precizno definirana uvjeta. To su bili Mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a. Sve drugo su neki dodavali kako bi doslovno zagorčali život. Sada nemamo nikakvih prepreka, osim onih koje smo sami sebi postavili. Imamo ciljeve koji su postavljeni kroz Master plan koji je utvrđen u Predsjedništvu BiH, a već nakon desetak dana počele su se izbjegavati obveze iz toga plana. Ključna obveza je 31. siječnja riješiti presudu Suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”, kazao je u intervju Večernjem listu hrvatski član Predsjedništva Bih dr Dragan Čović