ČOVIĆ: Rezultati izbora u Hrvatskoj su iznad očekivanja, neće biti teško formirati vlast

0
339

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jutros je u Mostaru prokomentirao preliminarne rezultate izbora u Hrvatskoj, gdje je najveći broj mandata osvojio HDZ i to 61 mandat.

“Rezultati izbora su dobri i iznad očekivanja. Dobro znamo šta smo planirali i s Plenkovićem smo se u zadnjih nekoliko mjeseci trebali vratiti iz jedne teške i zahtjevne situacije u jednu pobjedničku. Ako ostane ovaj broj mandata (61) to je ogroman pregovarački kapacitet”, kazao je Čović u izjavi za medije nakon što je primio rukometaše Zrinjskog, gdje mu je uručena počasna članska iskaznica, piše Klix.ba.

Kazao je da će Andrej Plenković najvjerojatnije biti novi premijer Hrvatske, ali da je potrebno što prije formirati vlast, kako bi se ostavilo manje prostora za bilo kakve spekulacije, ali i kako bi se realizirali svi projekti koji su u planu s BiH.

“Mislim da neće biti teško formirati vlast i da će ona biti stabilnija od prethodne”, naglasio je Čović.

On nije posebno želio komentirati izborni rezultat bivšeg generala Željka Glasnovića, koji će također iz reda dijaspore ući u hrvatski Sabor, ali kao neovisni kandidat, iako je na prethodnim izborima bio kandidat HDZ-a.

“Zagovarao sam tri mandata HDZ-u, ali ni sad se ništa neće promijeniti. Hrvati u BiH se ne smiju dijeliti, a osobito kad su u pitanju projekti prema vani”, istaknuo je Čović.

Pored konstatacije da je kampanja bila prljava, Čović je promlematizirao i činjenicu što je za hrvatske državljane s pravom glasa otvoren mali broj biračkih mjesta u BiH i to samo u nekoliko gradova te su mnogi morali prelaziti i po 200 kilometara kako bi glasali. bpz.ba