Čović u Jajcu: Nužne promijene izbornog zakonodavstva kako bi se osujetili unitaristi

0
279

Svečanom akademijom, u organizaciji Udruge “13. rujan, u Jajcu je danas obilježena 20. obljetnica oslobođenja ovog grada u vojno-redarstvenoj operaciji “Maestral”.

Predsjednik Udruge “13. rujan” Ivo Šimunović kazao je da je u ovoj združenoj akciji poginulo 55, a ranjeno više od 200 hrvatskih branitelja, naglašavajući da su oni dokazali da njihova žrtva nije bila uzaludna.

– Da nije bilo njih Jajce je moglo biti veća grobnica od Srebrenice i Vukovara. Nakon tri godine progonstva, Hrvati su se vratili u Jajce te su potisnuli srpske snage prema Banja Luci – kazao je Šimunović.

Obraćajući se na akademiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović kazao je kako je akcija “Maestral” stvorila ambijent da danas Hrvati mogu reći da su svoji na svome. Danas se, kako je rekao, ne smiju odreći vrijednosti domovinskog rata i moraju sačuvati dostojanstvo i ponos hrvatskih branitelja.

Čović je naglasio da je zajedništvo Hrvata, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, jedini put za njihovu jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima u BiH, te je istaknuo da će biti nužne promjene izbornog zakonodavstva kako bi bili osujećeni svi oni koji, kako je rekao, pod krinkom građanskog koncepta žele unitarnu BiH.

Čović je naglasio i da je potrebno pokrenuti BiH i zaustaviti odlazak mladih iz zemlje te izjednačiti prava hrvatskih branitelja u BiH sa onima u Hrvatskoj.

Svečanom mimohodu te polaganju vijenaca na spomen-obilježju poginulim braniteljima, u Jajcu je danas sudjelovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović.

Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, politički dužnosnici BiH i Hrvatske, kao i ratni zapovjednici vojno-redarstvene operacije “Maestral”.

Služena je i Sv. misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobađanja Jajca, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, koji je pozdravio nazočne branitelje, okupljene članove političkog, vojnog i kulturnog života, te uputio zahvalu onima koji su svoje živote položili za svoje ljude u Jajcu. bpz.ba