ČOVIĆ ZA RTL: Inzko neće koristiti ovlasti, situacija neće eskalirati

0
473

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući referendum u Republici Srpskoj, izjavio je za RTL Danas kako u BiH kada jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju te da je siguran kako visoki predstavnik u BiH neće iskoristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.

“U BiH kad jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju. Oko svega, tako i oko datuma. Da smo se mogli dogovoriti oko državnih praznika i blagdana, imali bi zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, bit će nam lakše. Preporučio bih kolegama da manje komentiramo dane iza nas, a da se okrenemo europskoj budućnosti u BiH”, kazao je Čović.

Na upit ima li ovaj referendum ikakvog utjecaja na Hrvate u BiH, Čović naglašava kako je uvjeren da neće imati te je njegovo nastojanje, kao i stranke kojoj je na čelu, europski put BiH i unutarnja stabilnost zemlje.

Kad je u pitanju ponašanja Zagreba prema Hrvatima u BiH, Čović misli “kako će ta razina komunikacije podignuti na maksimum već nakon formiranja hrvatske vlade”.

“Moj posjet Zagrebu i razgovor s gospodinom Plenkovićem i drugim dužnosnicima ukazuju na to da dosadašnja razina komunikacija ni izbliza nije zadovoljavala potrebe nas u BiH”, ocijenio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na pitanje vjeruje li da će visoki predstavnik iskoristiti svoje ovlasti i može li nakon toga situacija eskalirati, kazao je kako je siguran da Inzko neće koristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.

“Mi ćemo se već za dva dana okrenuti drugim temama”, zaključio je Čović bpz.ba