DAMIR DŽEBA: Antihrvatska histerija u BiH blokira rješenje za Mostar

0
293

Prošlogodišnji listopadski izbori u BiH, poslijeizborni događaji i antihrvatska histerija koja se pojavila u međuvremenu u cijelost su stavili u drugi plan svaku priču o Mostaru, po kojoj bi glas svakog građanina ovoga grada imao istu vrijednost i osigurali uvjeti za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

DAMIR DŽEBA: Antihrvatska histerija u BiH blokira rješenje za Mostar

Kako je za Večernji list rekao predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba, modeli po kojima bi se provela odluka Ustavnog suda dogovoreni su, ali trenutačno nema političke volje da se oni provedu u djelo.

“Imamo model A i model B u kojima su matematički riješena pitanja jednake vrijednosti glasa građana Mostara na lokalnim izborima. Svi su to podržali, riješena si u prava birača u središnjoj zoni. Bošnjačke političke stranke traže da se uz ove modele održi i rasprava o Statutu Grada Mostara. Mi to možemo riješiti unutar novog Gradskog vijeća, ali ne kroz pregovore o provedbi odluke Ustavnog suda. Statut Mostara može mijenjati samo novo Gradsko vijeće i to je njegova nadležnost”, izjavio je Džeba za Večernji list.

Dodao je kako se na primjeru Dana Republike Srpske podigla ogromna antihrvatska histerija, a u biti radi se o odluci Ustavnog suda koja je već provedena.

”Sada je samo pitanje zašto je nekima ta odluka Ustavnog suda važnija od odluke za Mostar. A antihrvatska histerija došla je do te mjere da je Damir Arnaut na jednoj televiziji naveo da sam i ja bio u Banja Luci 9. siječnja, što nije istina. To je samo pokazatelj koliki je opseg te histerije. Svaki dan suočavamo se s tim problemom i jako je teško bilo što očekivati pozitivno u jedno takvom ozračju”, mišljenja je Džeba.

Dodao je kako se i Hrvati i njihovi politički čelnici u ovoj situaciji optužuju za sve i svašta, a jedino što je zahtjev hrvatske strane jest da se poštuju zakoni ove države i da sve presude imaju jednak tretman.

”Svjedoci smo koliko se traži pravda za Davida Dragičevića. Ja pitam gdje je pravda za Jozu Leutara, Vladu Šantića, Jozu Kafadara. Jesu li ta pitanja manje vrijedna? Činjenica je da ni jedno od tih ubojstava nije riješeno, neka od njih više od 20 godina, a dovode nas u stanje da je glavni problem u državi 9. siječanj. Nije! Problem je i to što Mostar 10 godina ne može provesti odluku Ustavnog suda i pozivan sve da riješimo ovo pitanje”, zaključio je Džeba.

On očekuje kako će se o Mostaru intenzivnije razgovarati nakon što se riješi pitanje konstituiranja nove vlasti u županiji i višim razinama te se nada kako će se tada smiriti napetosti i konačno provesti odluka Ustavnog suda zbog koje Mostarci već 11 godina nisu birali novu lokalnu vlast.