Dan D: Dogovor o Izbornom zakonu ili, pak, odgoda procesa

0
574

Član međuresorne radne skupine Bariša Čolak ocijenio je kako je dogovor moguć ako ga žele sve strane i ako postoji politička volja.

Dan D: Dogovor o Izbornom zakonu ili, pak, odgoda procesa

Foto:

U Čapljini je jučer započelo trodnevno zasjedanje međuresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona od kojega se očekuje da ponudi odgovor hoće li se uopće otvoriti i postići dogovor o najkompliciranijim pitanjima koja se tiču promjene Izbornog zakona – rješavanju “hrvatskog pitanja”, “Sejdić-Finci” i grada Mostara, piše Večernji list BiH. Član međuresorne radne skupine Bariša Čolak ocijenio je kako je dogovor moguć ako ga žele sve strane i ako postoji politička volja.

Sve je otvoreno

“Sve su teme otvorene. O svemu o čemu smo diskutirali, mi se nismo još izjasnili. Ali sve što smo do sada prošli su tehnička pitanja. To ne rješava ključna pitanja, od pitanja Mostara, ‘Sejdić-Finci’, izbornog praga, pripadnosti mandata, do drugih o kojima se od nas očekuje odgovor”, rekao je Čolak za “Večernjak”. Prema njegovim riječima, svi modeli koji se tiču načina biranja izaslanika za Dom naroda i članova Predsjedništva BiH trebaju jednostavno ‘tek’ ispoštovati ranije potpisani politički dogovor da birači i političari jednoga naroda neće nametati drugima predstavnike u vlasti. 
“Na to su pristali i drugi. Nije to samo naše stajalište. Ako će se svi pridržavati onoga što su potpisali u Bruxellesu, ali i izjava u Mostaru jasno to potvrđuje. Bitno je pronaći model koji jamči da jedni drugima neće birati političke predstavnike. No, ono što je zanimljivo jest da se to pitanje uopće do sada nije otvaralo u ovim razgovorima, kao ni pitanje Doma naroda”, rekao je Čolak. Pri tome je objasnio kako međuresorna radna skupina nije jedina razina pregovora, te da njezin rad uvelike ovisi o tomu kako će rezultirati stranački pregovori. 
“Imamo i određene političke naputke, s obzirom na to da se istodobno vode razgovori na stručnoj, na najvišoj stranačkoj, ali i na lokalnoj razini kada je riječ o Mostaru, tako da ovi razgovori u međuresornoj skupini ovise o njihovu uspjehu”, dodao je član međuresorne radne skupine Bariša Čolak koji je i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH. 
Njegov stranački šef Dragan Čović kaže kako se usporedno s aktivnostima oko približavanja u članstvo u EU radi i na reformi izbornog zakonodavstva, gdje je također napravljen veliki iskorak.

Čović optimist

“Uvjeren sam kako Izborni zakon možemo imati u parlamentarnoj proceduri do kraja ovog mjeseca, iako to sada možda ne izgleda tako. U tom Izbornom zakonu vidim i rješenje pitanja funkcioniranja grada Mostara, kao i rješenje za presudu “Sejdić-Finci”, a to je način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Tu su i tehnička pitanja koja treba riješiti. Prvo ćemo na međustranačkoj razini pokušati dogovoriti neke stvari, a onda do kraja idućeg tjedna to predati nadležnom povjerenstvu”, kazao je Čović i istaknuo kako je važno da se novi Izborni zakon usvoji što prije kako bi se lokalni izbori mogli raspisati po novom zakonu.
Kako se doznaje, na sjednici međuresorne radne skupine, po načinu izlaganja, se do sada moglo govoriti o suglasju predstavnika političkih stranaka u načelnim pitanjima poput demokratizacije izbornog procesa, rokova… Različita stajališta stranački predstavnici su imali o pripadnosti mandata i otvorenih lista