Demokratska stranka nominirala Hillary Clinton za predsjednicu SAD-a

0
510

Demokratska stranka je nominirala bivšu američku državnu tajnicu, senatoricu iz New Yorka i bivšu američku prvu damu za svoju kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima i Hillary Clinton tako je postala prva žena u američkoj povijesti koju je kandidirala velika stranka za predsjednicu države.

U dvosatnom izjašnjavanju drugog dana na konvenciji Demokratske stranke u Philadelphiji predstavnici demokrata iz 50 saveznih država objavljivali su koliko je glasova pojedina država dala Hillary Clinton a koliko njenom protukandidatu Bernieju Sandersu koji je podržao Clinton.

Delegati su skandirali “Hillary, Hillary”, kad je njenu nominaciju na konvenciji objavila senatorica Barbara Mikulski.

Glasovima Južne Dakote koja joj je dodijelila 15 glasova, Hillary Clinton prešla je prag od 2.383 potrebnih za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Hillary Clinton obratit će se sudionicima konvencije u četvrtak a s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom snage će odmjeriti na predsjedničkim izborima 8. studenog.

Prema anketama Clinton i Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova.

Početak konvencije obilježili su protesti Sandersovih pobornika zbog pristranosti stranačkog vodstva koje je snažno podržavalo Clinton u unutarstranačkoj kampanji, prenosi Hina bpz.ba