DERVENTA: Voda stigla do samostana na Plehanu i povratničkih naselja

0
477

Hrvatski član Predsjedništva HDZ BiH i predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čovićposjetio je danas općinu Derventa gdje je s dopredsjednicima stranke Borjanom Krišto, članicom Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Davorom Čordašem, ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, te predsjednikom RO HDZ BiH Posavina Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom Republike Srpske, i načelnikom općine Derventa Miloradom Simićem obišao radove na obnovi obiteljske kuće Mare i Ilije Sliška iz naselja Šušnjari, prenosi bpz.ba

Kuća obitelji Sliško obnavlja se u okviru projekta „Jedna HR županija – jedna kuća u BiH“ koji se odvija u suradnji sa županijama Republike Hrvatske i Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, a čiji je inicijator dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Izaslanstvo HDZ BiH zatim je obišlo franjevački samostan i crkvu svetog Marka na Plehanu, gdje je predsjednik Čović sa fra Antom i načelnikom Simićem ozvaničio završetak radova na izgradnji priključkana gradski vodovod za samostan Plehan i okolna povratnička naselja.

Čović je istaknuo da mu je zadovoljstvo što je ponovno na Plehanu te se osvrnuo na izgled ovog kraja prije 17 godina, kada na ovom području apsolutno ništa nije bilo obnovljeno.

„Danas sam sretan da malo više života vidimo na ovim prostorima. U dogovoru s gvardijanom fra Antom želimo dovršiti izgradnju samostana, te da ovo bude uistinu mjesto duhovne obnove, koje treba slati poruke s ovih područja da ovdje ima smisla živjeti,“ dodao je Čović.

On je zahvalio svima koji su prepoznali potrebe povratnika, a osobito lokalnoj zajednici i načelniku, koji su financijski pomogli izgradnju vodovoda.

“Hvala politici Dervente koja je omogućila suživot i ravnopravnost Hrvata na ovom području”, dodao je Čović.

Načelnik općine Derventa Milorad Simić naveo je da je gradnja vodovoda koštala 200.000 KM i da su novčana sredstva osigurana iz proračuna oveopćine.

“Prvi put u povijesti ovog dijela općine dogodilo se da voda iz gradskog vodovoda stigne do samostana Plehani da na sustav bude spojen i na naseljeVelika. To je mogućnost da svi povratnici imaju vodu, što je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Voda stiže sa izdašnog Bilića vrela”, istaknuo je Simić.

Obilasku radova i otvaranju priključka na vodovod nazočili su savjetnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Pero Josipović, te suradnik dopredsjednika Republike Srpske Mario Zeko./