Dodik: Dolazim na sastanak s Erdoganom, ne mogu ostaviti Džaferovića i Komšića same s njim

0
231
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je u utorak konferenciju za medije povodom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da je o ovom pitanju razgovarao s predsjednicima stranaka iz Republike Srpske i da su donijeli odluku.

Pojavit ću se na sastanku. Razlog je što ne želim ostaviti dva člana Predsjedništva Džaferovića i Komšića same s Erdoganom koji je veliki lider i da im ostavim priliku da samo oni iznose svoje stavove, kazao je Dodik.

Dodao je da ova njegova odluka nije nikakvo pravdanje i da to njemu nije ugodno, ali da ovdje nije pitanje što je ugodno.

Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovne sjednice, ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka da bi na sljedećoj sjednici mogao povući vitalni nacionalni interes da bi to otišlo u NSRS na odlučivanje. Tako ću pokazati da je NSRS mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo BiH, dodao je Dodik.

Naglasio je da će na sastanku s Erdoganom, turskog predsjednika upoznati sa “srpskom stranom priče”.

Ne mogu dopustiti da samo Komšić i Džaferović pričaju. Spreman sam govoriti o onome. Želim Erdogana obavijestiti da Srbi ne prihvaćaju da stranac može donositi zakon i da je srpska strana u tome veoma ozbiljna. Godišnji odmori mogu nekome biti izgovor za nerješavanje ovog problema, nama nije, naglasio je Dodik, prenosi Klix.

Ponovio je i svoje ranije stavove da je BiH neodrživa i da joj prijeti raspad, a naglasio je da su Srbi već u “prvoj fazi” izlaska iz BiH jer njihovi izabrani predstavnici u državnim institucijama “ništa ne rade”.