DODIK: Izetbegović traži srpsko mjesto u Vijeću ministara za DF

0
315

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govorio je za “BHT1”, između ostalog, o formiranju vlasti na državnoj razini, odluci Ustavnog suda o proglašenju Dana Republike Srpske neustavnim, kao i o fabriciranoj i neistinitoj aferi vrbovanja bh. državljana koja je proteklih tjedana punila medijski prostor u cijeloj regiji.

“Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u prosincu pokazali svijetu da smo završili Vijeće ministara, kao što je jednako loša da nakon pet mjeseci to nismo uradili”, rekao je Dodik u intervjuu “Jedan” za “BHT1”.

Dodik kaže da je prije nekoliko dana europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn istaknuo da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

“Ja apeliram da se formira vlast”, naglašava Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kaže da ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Vijeća ministara i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte (DF) u vlast ili formiranja Bh. bloka.

“Mi se dogovorimo s Izetbegovićem koji pristane i kaže OK, ide predsjedatelj Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedatelj Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo u redu i hajdemo napraviti neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo ja i Čović, a on kaže ‘moram još vidjeti’. A onda nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF. OK, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsjedatelja imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja dovesti Marka Pavića. Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem ‘što je s njima, imaju i oni svoje zastupnike unutra’”, izjavio je Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH kaže da nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv “neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka”.

“Ja u budućnosti ne mogu isključiti bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje neovisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno”, rekao je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija “odavno dobila političke konotacije”.

“Svi mi znamo što znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje suglasnost akata niže pravne snage s Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sustav. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je donio političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati”, smatra Dodik.

Predsjedništvo BiH dobilo je informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA i generalnog konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja koji su se u konačnici pokazali neistinitima i fabriciranima jer Tužiteljstvo BiH se nije odlučilo pokrenuti bilo kakav postupak na tu temu..

Predsjedatelj Dodik navodi da je ponižavajuće što je Predsjedništvo moralo tražiti informaciju od ministra sigurnosti, ako je već država ugrožena.

“Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsjedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je povjerljivog karaktera. Tamo piše u fus noti da ako iznesem taj sadržaj, da bih mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda kazati. Ja bih volio da nije povjerljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni vidio ništa povjerljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to”, tvrdi Dodik bpz.ba