DODIK: Kada zastupnici SDS-a podnesu ostavke u Sarajevu, raspisat ću opće izbore

0
416

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će raspisati opće izbore kada zastupnici SDS-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH podnesu ostavke i kada se iz institucija BiH povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske.

Komentirajući zahtjeve koje je oporba iznijela na prosvijedu u Banja Luci, a među kojima je i raspisivanje prijevremnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora zajedno s lokalnim, Dodik je rekao kako izbori nisu nikada sporni, ali ih neće nikada dobiti na razini Srpske, a da “oni spavaju u zavjetrini na razini BiH i na taj način nastave urušavati i obračunavati se s Republikom Srpskom”.

“Neka zastupnici SDS-a podnesu ostavke u Zastupničkom domu parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opće izbore. Zastupnici SNSD-a će to sigurno učiniti”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Predsjednik Srpske ističe da je sve ostalo što iznosi oporba neistina.

“Da hoće vidjeti, onda bi vidjeli da su mnoge isplate koje zahtijevaju izvršene. Takva vrsta dezinformacija i degutantne neistine koje bacaju narodu u oči mogla je doći samo s njihove strane”, rekao je Dodik.

Govoreći o zahtjevu oporbe za formiranje prelazne vlade, Dodik ističe da bi volio da su, umjesto neosnovanih zahtjeva kojima žele podrijeti Srpsku, spomenuli referendum o Danu Republike Srpske.

“Nisu to učinili, kao što nisu spomenuli ni govor /turskog premijera u ostavci/ Ahmeta Davutoglua u Banjaluci, probleme u vezi sa statusom Srpske u BiH i druga pitanja. To govori o njima i njihovim namjerama”, kaže Dodik.

On navodi da su predstavnici opozicije dolazili da pozdrave Davutoglua koji je izvrijeđao Republiku Srpsku, a nije ih bilo kada je obilježavan Dan Vojske Republike Srpske u Banjaluci, niti na pomenu srpskim žrtvama u Donjoj Gradini.

“To dovoljno govori o njihovom odnosu prema Republici Srpskoj i njihovom patriotizmu. Lako je naći nezadovoljne. Naravno da ih ima i razumijem da se teško živi, ali na protestu su bili stranački aktivisti”, ističe Dodik.

On kaže da se na prosvijedu mogla vidjeti žena iz Prnjavora koja drži transparent na kome piše “Gladna sam”, a riječ je o oporbenoj aktivistici koji radi u Domu zdravlja i zaposlila ju je lokalna samouprava na čijem čelu je čovjek iz SDS-a.

“Vidjeli smo i njihovog aktivistu i odbornika Gorana Šehovca, koji govori o lošem statusu boraca, a znamo koliko je na račun rada u Boračkoj organizaciji uradio ne za borce, nego za sebe. Znamo za njegove poslovne prostore i četiri ugostiteljska objekta”, rekao je Dodik.

On dodaje da takvi ne trebaju predstavljati boračku populaciju i da se istinski borci trebaju zapitati odakle mu novac.

“Znamo i da su njihovi aktivisti išli od vrata do vrata i nudili po 50 i 100 KM da dođu na prosvijed. Odakle im novac za to?”, upitao je Dodik.

On je rekao da sudionici prosvijeda ne spominju činjenicu da predsjednik SDS-a i predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ima veću plaću od predsjednika Srpske, navodeći da je njima u institucijama BiH dobro i da se ne misle odreći svog komoditeta, zbog čega je vladajuća koalicija u Srpskoj spremna za izbore, ali na svim razinama u BiH.

Dodik je pozdravio činjenicu da su prosvijed oporbe i miting vladajuće koalicije u Banjaluci završeni mirno, ali istaknuo da se pokazala još veća podjela, jer oporba nije našla snage promovirati dijalog i dogovor, nego najavljuje nova okupljanja.

“Sramotno je da Bosić upućuje onakve poruke Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju kao najvišem duhovnom vođi srpskog naroda. Tvrditi da si ozbiljan i racionalan političar, a poručiti patrijarhu nakon njegovog poziva na mir i razgovor, da osnuje političku stranku, nije ništa drugo nego vrijeđanje najvećeg duhovnog autoriteta i srpske duhovnosti. To najbolje govori o Bosiću i njegovom poštovanju Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On ističe da je degutantno komentirati poruku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da premijer Srbije Aleksandar Vučić priča neistine.

“Mektićeva izjava da ne zna za koga Vučić radi – najbolje govori o njihovom odnosu prema Srbiji, njezinim dužnosnicima i institucijama. Očito je da su im Davutoglu i Bakir Izetbegović bliži i od Vučića i od Srbije. Mogu samo reći da ćemo se ponovo okupiti na svako održavanje njihovog skupa”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da nema problema razgovarati sa oporbom i sa svima, ali da ne želi nikoga moliti, jer su već odbijali poziv za razgovor.

Dodik je rekao da će vlast u Republici Srpskoj činiti sve da Srpska ostane stabilna i mirna zajednica svih njenih građana, koja će biti u stanju servisirati sve obveze prema raznim kategorijama stanovništva.

“Izbori su za nekoliko mjeseci i oni će jasno pokazati koliku podršku političke stranaka uživaju u narodu. Na to smo ukazivali i proteklih tjedana, ne da bismo nekome osporili pravo okupljanja, već da bismo upozorili na uzaludnost takvog posla samo par mjeseci pred izbore”, rekao je Dodik./Srna bpz.ba