DODIK: SNSD I HDZ će se pratiti u pogledu zajedništva

0
202

Ono što mislim je da je veoma jasno da će se SNSD i HDZ BiH pratiti u tom nekom pogledu zajedništva, jer smatramo da smo reprezentativni i da predstavljamo srpski narod i Republiku Srpsku, a HDZ BiH je reprezentativan što se tiče hrvatskog naroda, rekao je Milorad Dodik, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a u intervjuu za Nezavisne novine, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Ističe da trebamo politiku koja bi mogla biti  od interesa za sve na razini BiH u kapacitetu koliko BiH ima pravo odlučivati  o tim politikama. Međutim, ako visoki predstavnik bude radio isto kao u protekle 4 godine ovo će, smatra Dodik, biti promašen mandat.

DODIK: SNSD I HDZ će se pratiti u pogledu zajedništva

Dodik danas ima sastanak  s Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, i predstavnicima ove stranke. Na pitanje je li to  to jedan od njegovih redovitih sastanaka ili će biti riječi o koaliciji, Dodik kaže da će,  naravno, analizirati suradnju s HDZ-om  i dogovarati se za neko buduće vrijeme u smislu kako će  dalje.

“Ali ono što je nesumnjivo, bez obzira na rasplet situacije, SNSD je sa svojim koalicijskim partnerima nezaobilazan faktor politike, i ne samo u Republici Srpskoj, nego i na razini  Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, trebamo   se susretati  sa svima koji su politički partneri u FBiH.

On smatra da dugo godina radi  dosta dobro s HDZ BiH i zbog toga će  u tom pogledu s njima razgovarati. “Smatramo da je HDZ najbolji predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda u političkom smislu. Vidjet ćemo kakve su njihove namjere”, ističe Dodik.

Dodik smatra bitnim poslati poruku zajedništv.

“Ono što mislim je da je veoma jasno da će se SNSD i HDZ BiH pratiti u tome nekom pogledu zajedništva, jer smatramo da smo reprezentativni i da predstavljamo srpski narod i Republiku Srpsku, a HDZ BiH je reprezentativan što se tiče hrvatskog naroda”, naglašava Dodik.

Komentirajući događanja u bošnjačkoj komponenti Dodik ističe da  još uvijek ne zna na koji način će se to kretati i kuda će ići. “Mi smo rekli da ćemo sačekati i vidjeti  rasplet te situacije i onaj tko osigura legitimnu većinu u FBiH cijenim da treba biti  prihvaćen i na nivou BiH, rekao je Dodik o eventialnim partnerima iz bošnjačkih stranaka.

Dodik je već rekao da će Zoran Tegeltija biti mandatar za formiranje Vijeća ministara. Na upit hoće li se dugo čekati na formiranje vlasti na razini BiH on kaže da iz svega što se do sada dogodilo proizilazi čekati političku reprezentaciju Bošnjaka.  “To je malo konfuzno i ne želim ulaziti  u spekulacije. Oni koji imaju većinu u FBiH bit će naši sugovornici. Potrebno je razgovarati  o tome kakve politike želimo”, kaže Dodik.

On ne očekuje  da je moguće provoditi politiku koja će biti u isključivom interesu SNSD-a i srpskog naroda.  “Trebamo   politiku koja bi mogla biti  od interesa za sve na nivou BiH u kapacitetu koliko BiH ima pravo odlučivati  o tim politikama, vidjet ćemo”, ističe novoizabrani srpski  član Predsjedništva BiH.

Dodik želi zagovarati  izgradnju jednog stabilnog političkog društva koje svakako podrazumijeva preuzimanje potpune odgovornosti lokalnih čimbenika za političke procese, odbacivanje bilo kakvog stranog miješanja, jer se, kaže, pokazalo da su sve ove kvalifikacije koje su inače spremni davati  stranci rezultat njihove promašene politike u posljednjih 20 godina ovdje u BiH.

“Ako nema te suglasnosti da se stranci udalje iz institucionalnog političkog života na način da se osigura samo domaćim ljudima da odlučuju, ne znam o čemu bi se moglo uopće dogovoriti u BiH”, rezolutan je Dodik po ovom pitanju.

Upitan što očekuje  od suradnje s druga dva člana Predsjedništva BiH, Dodik ističe da  u  okviru  nadležnosti koje su, nesumnjivo, u BiH najveće, očekuje da Predsjedništvo bude epicentar svih političkih institucionalnih događanja u BiH.

“Očekujem da se sva tijela stave u funkciju Predsjedništva BiH, onako kako je to predviđeno Ustavom i vjerujem da je to moguće”, naglašava novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH .

Inauguracija novog saziva Predsjedništva BiH je 20. studenog. Na pitanje ima li naznaka gdje će Predsjedništvo  otići u prvu službenu posjetu, hoće li to biti Beograd, Zagreb ili Bruxelles, Dodik ističe da nije  razgovarao na tu temu. “Ako ima razloga da idemo bilo gdje, ići ćemo, ako nema, mislim da nema potrebe da budem karikatura bilo gdje. Naputovao sam se i ne pada mi na pamet da mlataram po svijetu samo onako da bih se uslikao i ništa ne radio. Zanima me da svaka posjeta ima neki rezultat, a da bih ostvario rezultat, spreman sam ići  bilo gdje”, pojašnjava Dodik.

Kada stupi na dužnost, trebalo bi biti prvi predsjedavajući. Na upit hoćete li napraviti “pospremanje” po diplomatskoj mreži koju predlaže RS, i očekuje li  opstrukciju od druga dva člana Predsjedništva BiH, Dodik naglašava   da ta struktura nije dala rezultate za BiH i samo je bila dodatak u svađama u BiH zato što su se razni veleposlanici ponašali onako kako oni misle i to je samo dovodilo do toga da se u BiH razlike još više povećavaju.

“Dakle, što se mene tiče, diplomatska struktura nije dala rezultat. Srbi moraju primarno razmišljati  da su predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske, pa onda i BiH. Moj prijedlog će biti da svi veleposlanici budu povučeni i da se napravi nova struktura”, rezolutan je Dodik u rezimiranju rada diplomatsko-konzularne mreže BiH u protekle 4 godine.

Upitan očekujete li da bi BiH u ovom četverogodišnjem mandatu, ako ga druga dvojica članova Predsjedništva BiH budu pratila, mogla  napraviti  iskorak ka demokratskom svijetu Dodik ističe da  BiH mora doći  do svoje suštine, a to je da je ona zajednica dva entiteta i tri naroda, i da oni imaju potpuno suvereno upravljanje. “Ako visoki predstavnik bude radio isto kao i u protekle četiri godine, ovo će biti samo promašeni mandat, a ne želim da budem dio promašenog mandata”, naglašava Dodik