Dodjelom odličja Štedulu Predsjednica je podsjetila na suradnju domovinske i iseljene Hrvatske

0
249
Zagreb,23.8.2016 - Za osobite i višegodišnje zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda, a u prigodi Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je odlikovanje Red Stjepana Radića, gospodinu Nikoli Štedulu. foto Hina/ Tomislav Pavlek/ tp

Skupina inicijatora, javnosnika, utemeljitelja i korifeja iz središnjice HDZ-a 1989. (skraćeno: SIJUKS HDZ 1989.) zahvalila je predsjednici Republike Hrvatska Kolindi Grabar Kitarović što je dodijelila odličje Red Stjepana Radića bivšem hrvatskom političkom emigrantu i stradalniku Nikoli Štedulu.

-Ovom izjavom želimo od srca zahvaliti predsjednici Republike Hrvatska Kolindi Grabar Kitarović što je dodijelila odličje Red Stjepana Radića bivšem hrvatskom političkom emigrantu i stradalniku Nikoli Štedulu za osobite i višestruke zasluge u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskoga naroda. Tim činom Predsjednica je podsjetila i na ideju suradnje domovinske i iseljene Hrvatske koju je HDZ s dr. Franjom Tuđmanom promicao i učinio sastavnicom nacionalnog programa ostvarenja legitimnih prava hrvatskoga naroda te u ime svih nas odala dostojno poštovanje jednom zaslužnom i držimo do sada nepravedno zapostavljenom čovjeku – stoji u izjavi.

Ujedno zahvaljuju i Nikoli Štedulu na kristalno jasnim riječima u govoru zahvale za priznanje.

-Želimo ujedno zahvaliti gospodinu Štedulu na kristalno jasnim riječima u govoru zahvale za priznanje. U njima je opisao smisao dosadašnjih nastojanja te izrazio nužnost nastavljanja političke borbe za istinu i pravdu, za slobodu i dostojanstvo. Riječ je, uz ostalo, o borbi, kako je rekao, „sa zlim duhom bivšega režima“, za koju su pretpostavke politička ideja te hrabro vodstvo i odlučnost u narodu. Pozdravljamo njegove riječi: „Mi smo danas pred velikim izazovima, želim zato i ovu prigodu iskoristiti da pozovem moj narod da se politički i na izborima opredijeli za slobodu, a ne za ropstvo, za istinu, a ne laž, za ponos, a ne sluganstvo, za hrabrost, a ne kukavičluk. Mi ništa ne možemo postići ako ne znamo tko smo, odakle smo, što smo. Jer bez toga ne možemo znati kamo idemo. Niti ćemo bez svijesti o sebi ikada doći k željenom cilju.“ – ističu potpisnici izjave.

Osobito ističu riječi g. Štedula u kojima ističe da „bez obzira na cijenu, nikada ponosan narod ne smije svoju budućnost graditi na statusu žrtve“.

-Osobito pozdravljamo i podupiremo riječi g. Štedula u kojima, iako je osobno bio žrtva Udbina atentata, ističe da „bez obzira na cijenu, nikada ponosan narod ne smije svoju budućnost graditi na statusu žrtve“, jer da „žrtve nemaju smisla ako ne vode pobjedi. Pobjedom i uspjehom se vrednuju naše žrtve.“ – Smatramo da hrvatskom narodu nedostaje više upravo toga: svijesti o ostvarenju slobode i vlastite države, o pobjedi u Domovinskom ratu i drugim velikim postignućima, te više vjere u vlastite snage i u buduće uspjehe – poručuju potpisnici izjave.

Spomenutu izjavu su potpisali: Dr. sc. Miro Akmadža, Zdenka Babić – Petričević, Ante Beljo, Zdravko Gavran, Jure Ivančić, mr. sc. Neven Jurica, Mario Kapulica, Drago Krpina, dr. Ante Kutle, mr. sc. Nediljko Matić, mr. sc. Božidar Petrač, Miro Petric i general u miru Ivan Tolj.

 

R.H. bpz.ba