DOKTORI NA TRAGU ODGOVORA: Zašto su žene otpornije od muškaraca na koronu

0
294

Muškarci češće obolijevaju i više umiru od korona virusa, nego što je to slučaj sa ženama, pokazalo se praktično u svakoj zemlji svijeta u kojoj je izbila epidemija.


Jedna od većih nepoznanica na koju znanost i dalje nije uspjela  dati pouzdan odgovor, svakako je i pitanje iz naslova: Zašto muškarci više umiru od žena?

Planeta nije bila spremna za pandemiju novog korona virusa, dočekali smo ga nespremni, a naučnici i zdravstveni radnici i dalje tragaju za odgovorima na stotine “otvorenih” pitanja koji unose zabunu među populacijom i tjeraju ih da razmotre i “teorije zavjere”.

“Diskriminacija po spolu” viđena je odmah u Kini, državi u kojoj je korona virus prvi i “buknuo”- smrtnost muškaraca bila je 2,8%, dok je kod žena bila niža (1,7%), a takav trend nastavio je da se pokazuje u praktično svakoj zemlji u kojoj je došlo do epidemije.

“The Guardian” piše da je takvo pravilo uočeno i u drugim najteže pogođenim zemljama – Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Južnoj Koreji, kao i u Italiji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tako su od ukupnog broja umrlih u Italiji (trenutno više od 20.000) čak 71% muškarci, dok zvanični podaci pokazuju da je skoro duplo više osoba muškog pola preminulo od posljedica korona virusa i u Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, piše britanski list.

Taj podatak je još izraženiji u Srbiji gdje je od 110 preminulih – čak 77 muškaraca i 33 žene, pa je na jednoj od prethodnih konferencija za medije bilo govora na tu temu..

“Iskreno, nitko od nas ne zna što pravi razliku”, kazala je za “The Guardian“,  profesorica Sabra Klein, profesorica Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo.

Naime, u ranoj fazi pojave korona virusa u Kini govorilo se o tome da je odgovor na ovo pitanje – konzumiranje cigareta. Jednostavno, čak 50% muškaraca i tek 2% žena u Kini puše, pa je pretpostavka bila da zbog toga imaju promjene na plućima koje donose gore simptome.

Potvrđeno je da zaista pušači imaju više problema s korona virusom, odnosno kod većeg broja njih dolazi do teže kliničke slike ili smrti (26%), ali je ta teorija u usporedbi spolova odbačena.

Razlog je jednostavan: za razliku od Kine, u Ujedinjenom Kraljevstvu je vrlo mala razlika u broju muškaraca i žena koji puše (ni 3%), pa se ispostavilo da je to bila “slučajnost” u Kini.

“The Guardian” navodi da bi faktor mogao biti i razlika u općem ponašanju muškaraca i žena. Naime, poneke studije navode da muškarci manje peru ruke, i rjeđe koriste sapun, a također je manje vjerojatno da traže medicinsku pomoć.

Uz to, navode da je vjerojatnije da ignoriraju savjete o zdravstvenoj zaštiti, a iako sve djeluje kao generalizacija, vrlo moguće da je odgovor na pitanje toliko jednostavan.

“Kada vidim brojke o većem mortalitetu kod muškaraca, pomislim da postoji nešto univerzalno što dovodi do ovoga. Ne vjerujem da je glavni faktor pušenje”, rekla je profesorica Sabra Klein iz Blumbergove Škole javnog zdravlja.

Prethodno istraživanje, između ostalih i ono koje je sprovela profesorica Klein, pokazala su da imuni sistem muškaraca urođeno “slabije” odgovara na niz infekcija, uključujući Hepatitis C i HIV.

“Njihov imunološki sustav možda neće pokrenuti odgovarajući odgovor kada prvobitno osjeti virus!”, rekla je Klein, a “Guardian” navodi i još jednu teoriju.

Naime, hormoni bi mogli odigrati važnu ulogu jer se pokazalo da estrogen (primarni ženski hormon) povećava ‘snagu’ i ‘osjetljivost’ imunih stanica.

Ističe se i da su mnogi geni koji reguliraju imunološki sustav ‘kodirani’ po X kromosomu (žene imaju dva, muškarci jedan), pa je moguće da su neki geni koji sudjeluju u imunitetu aktivniji kod osoba ženskog spola nego kod muškaraca.

M. Marković/Foto:press