DOZNAJEMO: Glavni kandidat za izbornika Hrvatske je Nenad Bjelica!

0
479
21.08.2013., Stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica 4. pretkola Lige prvaka, GNK Dinamo - Austrija Bec. Trener Austrije Nenad Bjelica. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zdravko Mamić nije krio oduševljenje partijom bečke Austrije kada je iz kvalifikacije za Ligu prvaka eliminirala Dinamo, tvrdeći da je Bjelica sjajno pripremio momčad.

Romeo Jozak, tehnički direktor svih reprezentacija na putovanju je gdje razgovara s možebitnim kandidatima za dužnost izbornika nogometne reprezentacije. I dok neki nagađaju gdje će Romeo pronaći Juliju, iz Saveza cure informacije… Pa se tako saznaje da bi vrhuška HNS-a za izbornika najradije vidjela Nenada Bjelicu, bivšeg reprezentativca, koji je igračku karijeru počeo u Osijeku, nastavio u Španjolskoj (Albacete, Betis, Las Paklmas), Njemačkoj (Kaiserslautern) i Austriji (Wacker, Karnten), da bi se kao trener doslovce usavršio Lustenauu, Karntenu i WAC-u, a pravi posao napravio u bečkoj Austriji s kojom je iz Lige prvaka eliminirao i Dinamo. Sada radi sjajan posao u talijanskom drugoligašu Speziji.

Odmah valja istaći da je poveznica između Spezije i hrvatskog nogometa veoma jaka i nije samo u činjenici da hrvatski trener trenira ovaj talijanski klub. Ne, nego je vlasnik Spezije isti kao i vlasnik naše Rijeke, talijanski industrijalac Gabriele Volpi. Podsjećamo, Volpi je u Rijeku uložio 55 milijuna kuna i tako stekao 580 tisuća dionica što je sveukupno 70 posto vlasništva kluba. Ostalih 30 posto drži Grad Rijeka.

Zdravko Mamić nije krio oduševljenje partijom bečke Austrije kada je iz kvalifikacije za Ligu prvaka eliminirala Dinamo, tvrdeći da je Bjelica sjajno pripremio momčad.

Sam Bjelica u razgovoru s prijateljima ističe kako bi mu bila neizmjerna čast biti izbornikom hrvatske reprezentacije, iako će u svojoj skromnosti reći čak da se ne vidi kandidatom. A kandidat je broj jedan, to je sad sigurno.

Nama su u pamćenju ostale njegove izjave nakon neslavnog poraza Hrvatske protiv Meksika na prošloj svjetskoj smotri u Brazilu. U trenucima kada su baš svi hrvatski treneri kritizirali izbornika Niku Kovača za slabo postavljanje igre protiv Meksika Nenad Bjelica je hrabro izjavljivao:

“Mi smo s tim iskusnim izbornicima doživjeli isto neuspjehe, ne znam o čemu oni pričaju. Ja ne bih rekao da je ovo neuspjeh, a ti izbornici koji su imali veliko iskustvo sad već 10 godina nigdje ne rade, nitko ih ne traži, i unatoč svom velikom iskustvu oni su isto su imali faze kad su bili vrlo neuspješni. Gnjusni su mi ti napadi od kolega i ja to nikako ne mogu razumjeti”.

Ima i ostalih kandidata iako je, ponavljamo, Nenad Bjelica prvi “pick”.

Iako neki spominju Roberta Prosinečkog teško će se moći s njime i razgovarati s obzirom kako ima sjajne uvjete u Azerbajdžanu. Priča se vodi i oko Aljoše Asanovića koji kao sportski i tehnički direktor radi u slovačkoj Dunajskoj sredi, ali on nikad nije dosad samostalno vodio momčad. Neki spominju i Jarnija koji radi u mađarskom Pečuhu, ni on se ne može pohvaliti nekim iznimnim trenerskim dostignućima. Možda je u igri Nenad Gračan koji vodi mladu reprezentaciju, no i njegovo iskustvo je upitno, kao i dosadašnji rezultati. Matjaž Kek, slovenski stručnjak na kormilu Rijeke jasno je dao do znanja da ga ne zanima odlazak iz kluba u kojem “uživa radeći”.

Ante Čačić ispao je u cijelom slučaju kao probni balon, jer nakon njegovog spominjanja javnost je doslovce poludjela. Tri su naša trenera na Bliskom i Srednjem istoku, Kranjčar, Dalić i Ivanković. Svi su vezani bogatim ugovorima i teško će se moći Savez natjecati u ponudama…

Bjelica ispada tako optimalno rješenje. Napose zbog veze Gabriele Volpija s hrvatskim nogometom! bpz.ba