Dragan Čović, Milan Bandić i mnogi drugi na 25. obljetnici Franjevačke galerije u Širokom Brijegu

0
245

Franjevačka galerija Široki Brijeg ove godine obilježava 25. obljetnicu uspješnoga djelovanja. Pod pokroviteljstvom predsjedavajućega Predsjedništva BiH Dragana Čovića, večeras je održana svečanost ovog srebrenog jubileja ove iznimno važne kulturne institucije kako za Široki Brijeg i Hercegovinu tako za cjelokupni hrvatski korpus u BiH. Za tu prigodu uređen je stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti s oko 230 izložaka, od kojih su neki iznimne vrijednosti.

Napominjemo da su osnivači Franjevačke galerije imali uzore u franjevcima koji su, u još težim okolnostima, uz ulogu duhovnika preuzeli uloge prosvjetitelja i nositelja svekolikoga napretka. Tako su prvi visokoškolski studij u BiH, pod imenom Theologia domestica, otvorili god. 1867., a osnovno i srednjoškolsko obrazovanje podizali na najvišu moguću razinu.

Osim spomenutoga, na poticaj i uz mnogostruku pomoć Franjevačke galerije, god. 1996. osnovana je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu, što je dodatan razlog da pohodite i posjetite Franjevačku galeriju i na taj način se upoznate sa svekolikim kulturnim i vrijednim sadržajem u sklopu ovog hvale vrijednog jubileja.

Ovom prilikom u Široki Brijeg uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je i otvorio ovu izložbu kojom se obilježava ova vrijedna obljetnica, stigli su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dogradonačelnica Zagreba Vesna Kusin, bivši ministar kulture u Vladi RH i veliki prijatelj galerije Božo Biškupić, ministar u Vladi FBiH Denis Lasić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, gradonačelnici Mostara i Širokog Brijega Ljubo Bešlić i Miro Kraljević te mnogi drugi.

U svojih 25 godina postojanja Franjevačka galerija u Å irokom Brijegu u svojim kolekcijama ima oko 4500 izložaka od kojih su mnogi vrlo visoke umjetničke vrijednosti….Fotografije snimio Ivan RAMIĆ

TAGOVI bpz.ba