DRAMA SE NASTAVLJA Izetbegović najavio izvanredno obraćanje, Dodik okuplja srpske političare

0
340

Nakon što je Stranka demokratske akcije jučer najavila kako će ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska, smatrajući ga diskriminacijskim za Hrvate i Bošnjake, a Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio da je to put u razdruživanje BiH, lider SDA Bakir Izetbegović, kako je najavljeno obratit će se danas javnosti na izvanrednoj press-konferenciji koja će biti održana s početkom u 13 sati.

Dva sata kasnije u Banjaluci lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik održat će kako je najavljeno, sastanak s liderima srpskih političkih stranaka, javlja Hrvatski Medijski Servis

– Sazvao sam sve predsjednike političkih stranaka u Parlamentu RS-a i Parlamentu BiH da bi razgovarao na ovu temu s njima. Mislim da je veoma važno da RS još jednom iskaže konsenzus o tome. Zatražit ćemo zasjedanje, ukoliko bude podnesena inicijativa, Narodne skupštine RS i predložit ćemo mjere koje će biti adekvatne”, najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko sporna inicijativa dođe pred Ustavni sud BiH, a sasvim je dovoljno da bude pokrenuta od bilo koga iz SDA, potpisat će saziv za NS RS.

Nemam namjeru, ukoliko to uradi Šefik Džaferović, surađivati s ljudima koji na ovakav način žele da omalovaže RS. U tom pogledu moje učešće u radu Predsjedništva BiH bit će dovedeno u pitanju, ali ga neću napustiti”, rekao je Dodik.

Ukoliko inicijativa SDA krene u formalnom obliku i prije nego dođe u Ustavni sud BiH, Dodik je ocijenio da je “ovo inicijativa za razdruživanje BiH”.

“RS nema namjeru da trpi i da čeka ishod tog procesa, neimajući povjerenje u rad Ustavnog suda BiH na način na koji smo to mi rekli. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikog u BiH. Majorizacija i odbacivanje Hrvata, izbor člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva, omalovažavanje hrvatskih kantona u FBiH i onemogućavanje Hrvata da na adekvatan način sudjeluju u donošenju odluka, odbacivanje RS, odbacivanje Dana RS, to je bila inicijativa od Bakira Izetbegovića, i sada dovođenje u pitanje imena RS-a, govori nama da nemamo što tražiti u BiH”, izjavio je Dodik jučer nakon što je SDA najavila podnošenje apalecije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska.

On je podsjetio da se parlament RS već ranije izjašnjavao o pitanjima statusa ovog entiteta.

Naše autentično i izvorno ustavno pravo je da odlučujemo o svom statusu. Džaba priča o tome da se RS ne može izdvojiti, kao što to visoki predstavnik Inzko govori. On je ostavljen ovdje da bi vršio reperkusije prema RS. Ali, trenutka je takav da ovdje neće biti nikakvih kalkulacija. Ovo se neće podnositi. Ovo nema veze s demokracijom, niti s dobrim namjerama”, poručio je Dodik, te dodao:

“Ako su htjeli da RS istjeraju iz BiH, rade najbolji mogući posao. Izvršite ga do kraja! Ja nemam ništa protiv”./HMS/