Drama u utrobi Kamešnice: S petoricom radnika u tunelu izgubio se svaki kontakt nakon potresa

0
54

U cijeloj Cetinskoj krajini u četvrtak je glavna tema kojom su se bavili čelnici i žurne službe gradova i općina, ali i građani, bio potres koji se dogodio u srijedu, u 21.57, s epicentrom pet kilometara ispod Kamešnice, magnitude 4,6 stupnjeva po Richteru i VI. stupnja intenziteta EMS ljestvice.

U četvrtak su se evidentirale nastale štete, koje su na prvi mah manjeg intenziteta, ali i liječio proživljeni strah, zbog kojega se veliki broj građana toliko uznemirio da su mnogi noć proveli izvan svojih kreveta, najviše u automobilima.

Prava drama događala se poslije potresa, a vezana je uz cjevovod kojim se voda iz akumulacije Buško blato dovodi na turbine HE Orlovac. Taj cjevovod je trenutačno izvan upotrebe jer se na njemu obavlja redoviti remont.

U trenutku potresa u cjevovodu je radilo pet radnika jedne zagrebačke tvrtke koja je kooperant HEP-a. Između njih i vanjskog dijela došlo je do prekida komunikacije.

POPADALI CRJEPOVI

Kako se kontakt s radnicima u cjevovodu, dugom 12.100 metara i promjera 5,5 metara, nikako nije mogao uspostaviti, došlo je do uzbune pa se krenulo s pripremama za spašavanje. Na svu sreću, nije se dogodilo ništa od crnih scenarija na koje se pomišljalo.

Upravo u vrijeme kada je oformljena spasilačka ekipa trebala krenuti, svih pet radnika uspjeli su živi i zdravi izići iz cjevovoda na njegovu sedmom kilometru.

Inače, tunel se nalazi u dubinama planine Kamešnice, prolazi s livanjske strane kroz planinu i ‘izbija’ u Hrvatskoj kod Korita iznad naselja Otok.

Više na portalu Slobodna Dalmacija