Duvanjski pojmovnik: Po starini

0
126

Najbolji način za raspored napraviti i red uspostaviti, sukladno prirodnim zakonima i u dosluhu s univerzalnim istinama. U sveopćoj histeriji kako morate biti mladi, lijepi, bogati i uspješni, mi smo više za neki dokazani poredak stvari. Ono, da se zna red i da se ide po starini.Duvanjski pojmovnik: Po starini

Od starina poštuje se načelo po starini. Kroz povijest duvanjske matere nisu dale mlađim kćerima da se previše ističu uz objašnjenje: Nek si lipa, ne meš sidit u silu dok starija sestra ne ode. Danas pak mame vele: Ruže, neš stavljat slike na Instragam dok se Ana ne uda.

Na duvanjskim igralištima još se može vidjeti kako se nogometni raspored pravi po starini. Ima tu neke nevidljive pravde jer tako svatko dođe na red i svatko zaigra, dadne svoj doprinos premda ne mora briljirati (američki školski psiholozi glavu razbijaju kako bi postigli ovaj stupanj uključenosti učenika u nastavni proces). Istom metodom može se i na rednju kravom i na svečana mjesta. Dakle, ne mora baš uvijek i baš u svemu kvaliteta biti presudna. Vaše je samo da postojite (samim postojanjem imate ulogu u cijelom univerzumu). Mi u Duvnu napravimo mjesta svakomu i svatko ima svoj «mali dio svemira», kako bi to rekao M.P. iz Čavoglava (nadamo se da nas Documenta, FARE i Gong neće zabraniti radi ovog citata).

Kako sada izgleda, kukurikularna reforma obrazovanja mogla bi ipak biti kurikularna, pa predlažemo da se i metoda po starini uvrsti u naš obrazovni model. Iskustvo pokazuje da ova metoda nikog nije izdala, a bez iskustva nema mudrosti. U svjetlu hrvatske političke zbilje rekli bismo: Kad mudrosti nema, buljovi kolo vode.