DŽEBA POTVRDIO : GO HDZ-a BiH usvojio prijedlog izbornih pravila za Mostar

0
386

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar je napravio svoj prijedlog izbornih pravila za izbor Gradskoga vijeća Grada Mostara, u detalje razradio amandmane na Izborni zakon BiH, odnosno  na poglavlje 90, koje se tiče Grada Mostara, izjavio je danas za Fenu predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba.

Po njegovim riječima, Gradski odbor HDZ-a BiH Grada Mostara je predložio da se u Mostaru formira pet izbornih jedinica od kojih je najznačajnija prva izborna jedinica koja se sastoji od bivših gradskih područja: Jugozapad, Stari Grad i Središnje zone, a ostale izborne jedinice su u biti teritorije bivših gradskih područja: Zapad, Jugoistok  i Sjever, čime je potvrdio točnost informacija koje je danas objavio Hrvatski Medijski Servis.

– Imajući u vidu da ove odredbe i navedeni prijedlog, odnosno navedeni amandmani podrazumijevaju model koji u biti zadovoljava odluku Ustavnoga suda BiH i što je najvažnije nije u suprotnosti s Ustavom FBiH,  on ispunjava osnovni cilj, a to je uklanjanje diskriminacije koju je utvrdio Ustavni sud – kazao je Džeba, dodajući kako su svakako time riješili i reguliranje prava birača iz Središnje zone.

– Odredbe Ustava FBiH kažu kako se izbori za Gradsko vijeće moraju provesti u okviru višečlanih izbornih jedinica, a mi smo u našem prijedlogu istaknuli da je (…) to i definirano postojećim odredbama Izbornoga zakona, što znači da smo i taj dio  poštovali i da je sve u skladu i sa Izbornim zakonom i ostalim odrebama kao i s Ustavom BiH – ocijenio je Džeba, dodajući kako svakako poštuju odredbe o minimalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Gradskom vijeću.

– Tako da u konačnici – kaže on – poštujemo do kraja Odluku Ustavnoga suda BiH, a naš prijedlog svakako nalaže nešto jednostavniji izborni postupak prilikom provedbe glasovanja za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Po njemu, najvažnije je da se od 35 članova Gradskoga vijeća 26  bira iz pet izbornih  jedinica, a devet su kompenzacijski mandati.

– U potpunosti smo zadovoljili i implementirali odluku Ustavnoga suda koja kaže da u  Gradu Mostaru u izbornom procesu postoji velika diskriminacija u smislu jednosmjernosti glasova birača iz pojedinih izbornih jedinica, a nismo ništa predložili što je suprotnosti s Ustavom FBiH – kaže Džeba.

Također smo, kaže predsjednik GO HDZ-a, predložili da maksimalne kvote u Gradu Mostaru budu 17 i minimalne 3 u smislu implementacije konstitutivnih naroda u minimalnoj zastupljenosti.

– Tako opet imamo Mostar koji je izdvojen kao poseban u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, a to je da imamo mehanizme zaštite konstitutivnosti naroda na lokalnoj razini što je nekako uobičajena praksa zaštite kolektiviteta ili konstitutivnosti naroda na središnjim razinama.

Ovaj prijedlog bi, zaključio je Džeba, trebao završiti u konačnici u Parlamentu BiH  te je izrazio nadu kako će zastupnici Parlamenta BiH prepoznati i pokazati dovoljno odlučnosti da prihvate prijedloge koji će osigurati da Grad Mostar konačno ima izbore u listopadu 2016. kada lokalne izbore imaju i ostale općine i gradovi BiH. bpz.ba