EBRD daje BiH kredit od 70 milijuna eura za 30-ak kilometara autoceste

0
150

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stavila je na raspolaganje vlastima u Bosni i Hercegovini kredit od 70 milijuna eura koji će biti iskorišten za nastavak izgradnje autoputa na koridoru Vc , a ugovor o tome u Sarajevu su potpisali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i voditelj ureda EBRD-a u BiH Ian Brown.

Iznos od 70 milijuna eura bit će iskorišten za gradnju tridesetak kilometara najvažnije autoceste u BiH i to na teritoriju Republike Srpske gdje do sada nije bilo nikakvih radova na provedbi tog projekta, prenosi Hina.

Kredit na petnaest godina

Riječ je o dionici na području Doboja koja podrazumijeva i gradnju spojnog čvorišta s autocestom prema Banjoj Luci čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine, a i za taj projekt EBRD je odobrio dodatnih deset milijuna eura kako bi radovi mogli biti okončani u planiranom roku.

Kredit je odobren na razdoblje od petnaest godina uz trogodišnji poček te uz kamatu od jedan posto.

I Bevanda i Brown su istaknuli kako je odobravanje novih kreditnih sredstava izravni rezultat nedavnog usvajanja zakona o trošarinama u parlamentu BiH na što se čekalo gotovo godinu dana.

Kako je podsjetio ministar Bevanda, vlasti u BiH su ranije s međunarodnim financijskim institucijama ugovorili sredstva u iznosu od 584 milijuna eura za dovršetak gradnje autoceste na koridoru Vc, no ti krediti nisu mogli biti aktivirani sve dok nije bio usvojen zakon o trošarinama na gorivo.

Dodatne pristojbe na gorivo EBRD, ali i Europska investicijska banka (EIB), Međunarodni monetarni fond (MMF) te Svjetska banka (WB) postavili su kao uvjet za dalje kreditiranje infrastrukturnih projekata u BiH smatrajući to nužnim jamstvom da će država, odnosno entiteti, moći vraćati odobrene kredite.

“Ovime će se stvoriti uvjeti za nova zapošljavanja i ekonomski rast”, kazao je Bevanda ističući kako je to izravni rezultat usvajanja zakona o trošarinama oko kojega su se u parlamentu vodile žestoke rasprave pri čemu su protivnici uvođenja novih trošarina inzistirali na tvrdnji kako će to samo potaknuti rast troškova života i siromašenje običnih ljudi.

U najavi još 200 milijuna eura kredita

Voditelj ureda IBRD-a u BiH Brown kazao je kako je vrlo značajno to što su poduzeti konkretni koraci na nastavku gradnje autoceste na koridoru Vc te je podsjetio kako će uz kredite BiH steći pravo i na angažiranje nepovratnih sredstava, a samo za početak gradnje dionice kroz RS Europska je komisija već odobrila 15 milijuna eura.

“Koridor Vc je najveći infrastrukturni projekt u BiH, a s potpisivanjem ovog ugovora ukupni iznos investicija EBRD-a u sektor prometa u BiH dosegnuo je iznos veći od milijarde eura”, kazao je Brown.

Ove godine, kako je pojasnio, EBRD planira odobriti aktiviranje dodatnih 200 milijuna eura kredita za cestogradnju u BiH./HMS/