Erupcija vulkana na Islandu može imati katastrofalne posljedice

0
350

Vulkan na Islandu mogao bi erumpirati svaki čas, a stručnjak za geofiziku upozorava da bi to moglo ostaviti katastrofalne posljedice.
Hekla, vulkan na jugu Islanda posljednji put erumpirao je 2000. godine i znanstvenici upozoravaju da prijeti nova erupcija koja bi mogla dovesti do problema u zračnom prometu diljem Europe.

Páll Einarsson, profesor geofizike na Sveučilištu Island upozorava turiste da se ne penju po vulkanu. “Hekla je opasan vulkan. Ne budemo li pažljivi moglo bi doći do katastrofe sljedeći put kad erumpira. Danas, grupe turista posjećuju Heklu tijekom čitavog ljeta. Imamo i 20-30 putničkih zrakoplova koji nadlijeću Heklu svakog dana”, prenosi Independent njegove izjave.

Pedesetak kilometara od Hekle nalazi se aktivni vulkan Eyjafjallajökull. Erupcija tog vulkana 2010. godine izbacila je ogromne količine vulkanskog pepela u atmosferu. Mnogi će se sjetiti koliko problema u zračnom prostoru je stvorila ta erupcija. Veći dio Europe bio je prisiljen zabraniti letenje putničkim zrakoplovima, a to se odrazilo i na prekoatlantski promet.

U razdoblju od 14. do 25. travnja te godine letovi su bili otkazani zato što vulkanska prašina može nanijeti tešku štetu motorima zrakoplova. Tako stroga zabrana letenja nije bila zabilježena od završetka Drugog svjetskog rata, a milijuni putnika diljem svijeta ostali su zarobljeni u zračnim lukama. bpz.ba