EU prihvatila zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvom

0
213

Vijeće za opće poslove Europske unije prihvatilo je zahtjev BiH za članstvo u EU i zatražilo od Europske komisije da pripremi upitnik za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).EU prihvatila zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvom

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Europske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dat nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Europsku uniju predat u veljači ove godine i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende koji su neophodni za razmatranje zahtjeva, Vijeće Europske unije je danas i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

To znači kako će Bosna i Hercegovina u sljedećem razdoblju dobiti set od nekoliko tisuća pitanja na koja treba dati odgovor.

Zaključak Vijeća za opće poslove Europske unije prenosimo u cjelosti:

1. Dana 15.2.2016. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predao je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen članom 49. Ugovora o Europskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana podnijeti svoje mišljenje.

2. Pozivajući se na obnovljeni sporazum o proširenju, izražen zaključcima Europskog vijeća od 14/15.12.2006. godine, Vijeće još jednom potvrđuje kako budućnost Zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Vijeće ponovo ističe kako napredak svake zemlje prema Europskoj uniji zavisi od njenih individualnih napora da uvaži kriterije iz Kopenhagena i od uvjete Procesa stabilizacije i pridruživanja.

3. Ponavljajući prethodne zaključke Vijeća, pogotovo one od 15.12.2015. godine, kao i svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provođenju Reformske agende o kojoj su se usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Vijeće poziva Bosnu i Hercegovinu da nastavi sa naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu sa rasporedom iz akcijskog plana koji su usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj suradnji sa Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom. Osim socioekonomskih reformi, ti napori trebaju i dalje biti usmjereni i na reforme na području vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju kako bi dalje izvještavalo o provođenju Reformske agende, uključujući i mehanizam koordinacije. Prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, Vijeće od Komisije traži da posebnu pažnju posveti provođenju presude u predmetu Sejdić-Finci.

4. Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Puno provođenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, predstavlja važan element posvećenosti Bosne i Hercegovine procesu europskih integracija.

5. Vijeće nadalje pozdravlja sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Vijeće poziva sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi osigurale njegovo efikasno provođenje, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti.

TAGOVI