Evala Plenkoviću majstore

0
305

Dignuti HDZ iz pepela, nakon što je bivši predsjednik Karamarko na neki način sam srušio svoju Vladu, potom dobiti izbore iza kojih su ostale obezglavljene i ljevica i desnica, a kao nova-stara snaga nametnuli su se Most i HDZ, Most koji je dokaza da nije brzogoreći projektil  kao laburisti ili bljesak zlatnog zuba don Ivana G., nego ozbiljna politička snaga koja sudeći po svemu neće plesati samo jedno lito. HDZ s novim vođom je dobio izbore, ali ovaj put i otvorio ogromni prostor za prilično široku koaliciju.

plenkovic-petrov

Plenković je manirom iskusnog političkog vuka, smekšao Most, postavio im okvire a opet ostavio prostor za dokazivanje različitosti od HDZ-a, što je win-win situacija za jedne i druge. Iz pregovora su isključeni bivši HDZ-ovi pregovarači, a Plenkovićevi ljudi od povjerenja Stier, Marić, Ćorić, Božinović, Krstičević i ostali su čuvali informacije, pomalo nas i živcirali, ali na koncu u razumnom roku postigli kompromis oko zajedničkog Programa Vlade,

Brzinom kakvu nisu postigli ni HDZ ni SDP kada su imali skoro apsolutnu većinu, Most i HDZ su ekspresno dogovorili novu, stabilnu saborsku većinu pojačanu manjincima ,a bar za početak i HSS-ovcima i Bandićevcima. Dogovoren je omjer podjele vodećih funkcija (4 HDZ – 1 Most), pa je Petrov posta predsjednik Sabora, Brkić dopredsjednik, kao i Reiner i Jandroković koji se kroz ove dvi godine priprema za vođenje Sabora u zadnje dvi godine mandata. Vuk sit – ovce na broju.

U Saboru ostaju i jaki adezeovci kao bivši dopredsjednik A. Sanader, zamal’ ministar G. Marić, zamal’ ministar Hasanbegović, Bruna Esih i drugi jaki hadezeovci, što je važno za normalan rad saborskih odbora i Sabora uopće. Elem, Plenković je na izborima izborio četvorku, kroz pregovore čistu peticu, i za formiranje Vlade više nego solidnu trojku. A moguće da bude i skorih poboljšanja.

Di su slabe točke Plenkovićeve Vlade?

zlatko20hasanbegovic1-660x330

Hasanbegović?!

Pripametan je on dečko da bi “talasao”. Uostalom, bit će opasniji u Saboru onima koji su ga se grozili kao ministra. A pred njim je i govornica za namicanje novih simpatija u narodnim masama. A onda, za koji misec – eto ga – gotov čovik za gradonačelnika grada Zagreba. Ne bi mu ni Bandić moga parirati, jer Hasan u tom slučaju kupi glasove posavskih zagrebčana, bošnjačke glasove, hadezeove i paravaške, pa i one čist zagrebačke.

Pavo Barišić?

Udarit će po njemu s liva, a pomalo i neki zdesna, ali Barišić nije Crnoja. On se zna braniti, a iza sebe ima paneuropsku uniju, posavski Prsten, rektore, profesore, studente, mnoge svećenike… A nami je drag jer je iz BiH i jer će s njim naše Sveučilište ići korak naprid.

Martina Dalić?

Eh, tu bi moglo biti problemčića. I zbog nje Plenkoviću trojka. Jer ni on ne zna koliko je to zavrta žena. Ne zna ta što je kompromis. Mora biti kako ona kaže i gotovo. Ali eto joj Kovačić kao dopredsjednik Vlade pa nek’ se nosa s njim.

Drugi put ćemo rič-dvi o mogućim posljedicama ove i ovakve Vlade za nas Rvate Herceg Bosne. Mlden Ljubić-Vajta