Federacija BiH je velika pogreška, Hrvati su trebali dobiti svoj entitet

0
483

Federacija BiH je velika pogreška, Hrvati su trebali dobiti svoj entitet

Posljednji američki veleposlanik u SR Jugoslaviji William Montgomery smatra da je Daytonski sporazum “uspješno doveo do kraja rata, ali da njegove brojne mane sprječavaju pomirenje i čine BiH nefunkcionalnom”.

“Takva BiH uopće nije stabilna i ima znatne mogućnosti za izbijanje nasilja. U svemu tome, gubitnici su obični građani”, napisao je Montgomery u autorskom tekstu u “Politici”.

“Osnovni problem daytonskih pregovorača je u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali”, rekao je Montgomery.

Drugi problem s Daytonskim sporazumom, smatra Montgomeri, “je prisiljavanje Bošnjaka i Hrvata da nastave sa svojim sporazumom iz rata kojim je bio formiran entitet zvani Federacija BiH. To je velika pogreška. Trebali su Hrvati dobiti vlastiti entitet. Ako to možda ranije niste primijetili, Federacija ne funkcionira, kao ni većina županija koji je čine”, napisao je Montgomeri u autorskom tekstu.

“Ono što sada imamo jeste ‘Sveto pismo’ zvano ‘Dayton’, koji uopće ne funkcionira, niti će funkcionirati u izglednoj budućnosti. Ali on ne može biti ni promijenjen bez suglasnosti sve tri etničke grupe – a to je nešto što se neće dogoditi”, smatra Montgomery.

I što sad?, pita se i odgovara: Zapad i nema drugu mogućnost nego nastaviti voziti na autopilotu svoju dvadesetogodišnju politiku podrške multietničkoj BiH zasnovanoj na Daytonskom dogovoru unutar trenutnih granica. “Usput rečeno, to znači da dokle god nema nasilja ili referenduma o statusnim promjenama, Zapad neće puno mariti ako BiH ostane drugorazredna, zaostala i ekonomski nerazvijena zemlja čiji najbolji, najpametniji mladi ljudi beže u inozemstvo i čiji je život standard prije bliže afričkom neko europskom”, napisao je Montgomery za beogradsku “Politiku” bpz.ba