FRA IVO PAVIĆ: ‘Zašto je molitva važnija od hrane?’

0
411

Nahrani duh i preživi

‘Hrana koju jedete drži vaše tijelo na životu, isto tako molitva drži vašu dušu na životu. Po molitvi tvoja duša diše. Molitva je važnija od hrane jer vaša duša je važnija od tijela. Duša to si ti, tvoja osobnost. Ti ćeš nakon smrti dobiti novo tijelo o uskrsnuću tijela na posljedni dan. Ali nećeš dobiti novu dušu, ona će samo biti pročišćena i posvećena. Dok moliš držiš svoju dušu na životu jer molitva je stvarni kontakt s Bogom a Bog tvojoj duši daje da živi. (P. Kreeft) Ako ne moliš tvoja duša će brzo umrijeti, slično tvome tijelu ako ne uzima hranu. Može se dogoditi da čovjek jednom ili drugi put nema vremena za objed ali ako stalno nema vremena ugrozit će zdravlje. Tako se može dogoditi i vašoj duši ako ne moli. Stoga je molitva klinika za dušu u kojom mi susrećemo Liječnika – Boga. U Novom Zavjetu Isus nam je zapovjedio da molimo kad je rekao: „Molite, i dat će vam se“ (Mt 7,7). Dok molimo mi smo poslušni Isusovim riječima. Apostol Pavao kaže: „Bez prestanka molite“! (1 Sol 5,17). Ako na dan molimo dva, četiri, šest ili osam sati, nije dovoljno. Je li to znači da stalno moramo imati krunicu u rukama? Ne! Kad mislimo na Boga mi stalno molimo! Moliti je važno jer ona spašava svijet. Ona daje ljepotu našem srcu i duši,’ piše fra Ivo Pavić.

Da je molitva zaista važnija od hrane pokazuju slučajevi svetaca i mističara koji su godinama blagovali samo svetu Euharistiju

Katarina Sijenska živjela je u četrnaestom stoljeću, proglašena je svetom 1461. godine. Punih osam godina živjela je samo od Svete Euharistije, bez hrane i vode.

Sv. Nikola von Flue rodio se u dobroj katoličkoj obitelji u Švicarskoj, oženjen s Dorotheom i otac desetero djece. Kad mu bijaše pedeset godina čuo je unutarnji glas kako ga zove: ‘Ostavi sve i slijedi me, Bog će se za te pobrinuti!’ Sve je ostavio. Bosonog, pokriven dugom grubom tkaninom, bez novca, držeći krunicu u ruci živio je u osami u jednoj provaliji pod brdom Flue. Dvanaest godina blagovao je samo svetu Euharistiju.

Marti Robin – mističarki  za vrijeme duhovne obnove 1930., ukazala joj se Blažena Djevica Marija i prenijela joj više poruka… Marta je s vremenom dobila stigme… dar trpljenja. Malo je spavala, više nije ni jela niti pila. Nije mogla ustati iz kreveta. Dan i noć trpjela je bolove po cijelom tijelu i krvarila je na svih pet rana, ali je trpjela s radošću u srcu i osmijehom na licu. Svakodnevno je primala stotine posjetitelja u svojoj sobi koje je savjetovala, ohrabrivala i umirivala. Ljudi su joj donosili mnoge darove koje je ona prosljeđivala siromašnima. Pedeset i jednu godinu živjela je samo od svete Euharistije.

Alexandrine Da Costa, portugalska mističarka  koja je više puta proživljavala muku Kristovu. Jednog dana čula je kako joj Gospodin progovara: ‘Više nećeš uzimati hranu tvarnu. Tvoja hrana bit će moje Tijelo, tvoje piće bit će Krv moja i tvoj život mojim će biti… Želio bih da svi u svijetu vide snagu Euharistije i snagu moga života u dušama ljudskim.’ Od tada trinaest godina nije uzimala nikakvu hranu i piće osim Svete Euharistije.

Therese Neumann, njemačka mističarka bila je paralizirana, u krevetu, mišići su joj jako otjecali, a od 1922. uzimala je samo tekuću hranu. Polagano njezina glad i žeđ potpuno iščezavaju i od Božića 1926. nije uzimala nikakvu hranu osim Euharistije i tako idućih trideset pet godina.

Osim navedenih, još je 20-ak katoličkih svetaca i mističara koji su uspjeli jedno vrijeme (neki više, neki manje) živjeti bez hrane samo uz svetu Euharistiju i duboku molitvu koja hranila njihovu dušu po Božjim milostima. bpz.ba