Fra Mario Knezović: Dosta je mlakosti, treba nam oganj i sila Duha Svetoga da sprži zlo

0
455

Dr. sc. fra Mario Knezović, hercegovački franjevac, župnik na Kočerinu, urednik na Radiopostaji Mir Međugorje, suradnik Naše TV i Laudato TV, kolumnist Naših ognjišta, Glasnika mira, Misije, voditelj duhovnih seminara u domovini i svijetu, doktor informacijsko-komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću, osvrnuo se na odnos svećenika i njihove temeljne zadaće naviještanja Isusovog nauka.

Fra Mario se u svojoj posljednjoj propovijedi povodom 20. nedjelje kroz godinu osvrnuo na nedjeljna čitanja. Tako je u prvom nedjeljnom čitanju prorok Jeremija otvoreno prozivao bezvlađe, pljačku i nemoral svoga naroda.

“Najčešće se u nama budi prkos kada nam netko spomene naše krive postupke i loše rečenice. U tim trenucima ne možemo ni misliti jesam li ja uistinu takav? U nama se budi osveta: Što mi ti imaš reći? Vidite kako je grijeh ohol, a zlo naprasito. Upravo je temeljna uloga proroka ukazivati. Tako i nama kad netko kaže: Nemoj psovati, mi moramo reći: Bože, oprosti mi i idem se ispovijediti, a ne još tu osobu opomenuti: Pa i ti psuješ”, nadodao je.

Kako je podsjetio propovjednik, ti prozvani žalili su se vladaru Sidkiji kako tako buni narod i slabi snagu vojske, a kriv je prorok što govori istinu. Sidkija im je odgovorio da mu oni presude jer, reče, da i on više ne vlada tim paralelnim sustavom kriminala i umreženoga zla budući da oni vladaju nad vojskom. No prorok Jeremija je čudesno preživio.

“Teško je uvijek govoriti proročki. I danas kad govoriš narodu da radi loše, prozivaju te za plaćenika i izdajnika. Možemo li u toj slici prepoznati naše vrijeme i načine života? U posljednje vrijeme čujemo kako svećenik ne smije ni reći što je katolički nauk. Kažu, nije bilo pogodno vrijeme. Zar nije uvijek vrijeme reći istinu i navijestiti Krista? To se dogodilo i Jeremiji, nije bio pogodan trenutak da razvratnicima govori da čine zlo”, poručio je fra Mario.

“Isus je došao oganj baciti na zemlju kako bi spalio model života koji je vladao u njegovo vrijeme. Taj oganj je sila Duha Svetoga koji treba spržiti i spaliti svaki grijeh. Taj oganj treba spaliti modele života u kojima se zlo razmahalo, a kreposti su ugušene. Taj oganj mora spaliti licemjerstvo i snagu moćnijih koji ugnjetavaju slabije”, zaključio je fra Mario Knezović.

Poticajnu propovijed možete poslušati ovdje:

Tagovi:

 Komentari