Glasnović: Hrvatskoj je prirodno mjesto u središnjoj Europi i na Mediteranu

0
156

Sudjelovanje Republike Hrvatske na summitu “Berlinski proces” koji se danas održava u Trstu, saborski zastupnik Željko Glasnović ocijenio je potpunim promašajem.

-Hrvatskoj je prirodno mjesto u središnjoj Europi, na Mediteranu. Hrvatska pripada tom geografskom području – izjavio je saborski zastupnik Željko Glasnović u razgovoru za Direktno.hr.

>>Duda i Grabar-Kitarović: Inicijativa Triju mora nije uperena ni protiv koga

Osvrnuo se i na odnose u BiH, upozoravajući na utjecaj koji tamo imaju Rusija i Turska.

-Federacija Bosne i Hercegovine ne gleda prema Europi već prema Istanbulu, a Republika Srpska gleda prema Istoku – ustvrdio je Glasnović dodajući kako je to problem u odnosi i na kašnjenje euro-atlantskih procesa.

>>Erdogan i Merkel za unitarnu BiH – Hrvatska protiv!

Zanemarivanje ustavnih obveza i hrvatskog naroda u BiH od 2000. godine Glasnović vidi strateškim promašajem čije će posljedice tek doći na naplatu.

-Treba istaknuti kako je stateški promašaj hrvatske države na terenu što nije brinula o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, a to je njezina briga i po Ustavu. Mi smo u potpunosti pogubili moralne vrijednosti. To je posljedica komunizma i ona hara u svim državama nekadašnje Jugoslavije, a zbog nje Hrvatska je izgubila i teritorij i doživjela je demografski pad – zaključio je nezavinski saborski zastupnik Željko Glasnović.

Podsjetimo, regionalni skup država Jugoistočne Europe forsiraju Njemačka i Francuska, ali će mu prethoditi trojni sastanak čelnika tih dviju država te Italije koja, prema pisanju tamošnjih  medija, želi u središte rasprava staviti pitanje migranata u čemu mnogi vide pokušaj pritiskanja tih država kako bi se uključile u zbrinjavanje migranata koji sa sjevera Afrike pristižu u Italiju.

>>4. summit Berlinskog procesa u Trstu

Analitičari upozoravaju da većinu čelnika država Jugoistočne Europe zabrinjava što je prevelik fokus u ovom projektu stavljen na Srbiju.

 

R.H.