Goranci: Prestavljanje romana “Medaljon”, završava tamo gdje je sve počelo

0
406

Prvijenac mostarske pjesnikinje Anite Martinac, knjiga imena Medaljon, ujedno i prvi roman koji obrađuje temu hercegovačkih Križara odnosno Škripara, bit će predstavljen u sklopu Kulturnog ljeta župe Goranci, u subotu, 4. srpnja u Gorancima.

Nakon Zagreba, Zadra, Splita, Širokog Brijega, Čitluka i Mostara, došao je red i na rodno mjesto glavnog junaka i mjestu radnje mnogih događanja iz romana, Gorance. Roman je objavljen ove godine, u nakladi Matice hrvatske Čitluk, na gotovo 250 stranica tvrdo ukoričenoga izdanja.

Prema riječima urednika knjige Dragana Marijanovića, to je sedamdeset godina čekana i napokon dočekana dokumentarno-romansirana priča o događajima koji kao da su se zbili na nekomu drugom planetu, a dogodili su se u zapadnoj Hercegovini koja je, isto toliko godina, tretirana kao nepoželjna kriška ove zemlje, potom izvađena i naprasno bačena u svemir zaborava.

– Medaljon je autoričinom svojevrsnom književnom obdukcijom, vezanom za događaje iz razdoblja između Drugoga svjetskog rata i njegova šestogodišnjega produljenja u škripama i pojatama po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatskih postrojbi odmetnuli u brda, skrivajući se od progonitelja. Oslobođen ideoloških pridjeva, prvo je valjano i, vrlo napeto ispričano, svjedočenje o tomu vremenu. Inače, riječ je o tri usporedne priče i o tri lika kojima su se sudbine i putovi preplitali i koji su svi tragično završili. Posljednji među njima bio je Ante Marić s Goranaca, škripar koji je najdulje izdržao progone Ozne i Udbe, a ubijen je u mostarskomu Sjevernom logoru, u rano ljeto 1952. godine, sedam godina nakon rata – naglasio je urednik knjige Dragan Marijanović.

Autorica knjige Anita Martinac ističe kako joj je dovršenje ove knjige ostvarenjem velikoga sna o tomu da izvadi skoro zaboravljene detalje iz te tragične hrvatske prošlosti i ostavi na znanje mladim naraštajima. Rođena je 1973. godine u Mostaru, autorica je kratkih priča, dnevnika i izvješća, a dosad je objavila pet zbirki pjesama: Krvari Brig, Ljubim te pjesmama, U pogledu, U susret riječi i Druga riječ je ljubav.

U programu predstavljanja u Gorancima, najavljenom za 4. srpnja, s početkom u 20 sati u Osnovnoj školi Pod Jelom, osim autorice, sudjelovat će i književnici Dragan Marijanović i Ivan Baković. bpz.ba