Gotovina: Prije pet godina karakter hrvatskog obrambenog rata potvrđen je kao ispravan i neupitan

0
131

General Ante Gotovina prije pet godina dočekao je oslobađajuću presudu iz Haaga, a sad je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV istaknuo kako bismo bez te pravne bitke teško zatvorili jedno poglavlje naše povijesti.

– Prije pet godina dobili smo pravnu bitku bez koje ne bismo mogli zatvoriti jedno poglavlje naše povijesti. Prekinuli smo manipulacije koje su do tada vodile glavnu riječ. Karakter hrvatskog obrambenog rata potvrđen je kao ispravan i neupitan. Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti – rekao je Gotovina.

Dodao je kako je dugi niz godina živio u neizvjesnosti, ali nije gubio nadu i vjeru jer je, kaže, znao što je istina.

Da je bilo drugačije, borili bismo se do kraja. Bio sam smiren i opušten. Razmišljao sam o sutrašnjem danu i vjerovao u pobjedu – izjavio je general.

Sigurnost, gospodarski rast i socijalni razvoj smatra glavnim izazovima budućnosti.

– Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti. Danas ostaje briga o sigurnosti i briga o našim slobodama. To je naša trajna obveza. Moramo se koncentrirati i svu našu energiju usmjeriti u gospodarski i socijalni razvoj. To je jako važno – istaknuo je general Gotovina.

Osvrnuo se i na trenutačnu situaciju u Hrvatskoj.

– Kao i u svemu drugome – uvijek može bolje, ali moramo biti objektivni i strpljivi te moramo vjerovati. Moramo pokazati zajedništvo, pogotovo u teškim trenucima i važnim stvarima. To je jedini pravi put – poručio je general.

Osvrnuo se i na nagađanja o mogućem političkom angažmanu.

– To su sve nagađanja. Politika me ne zanima, ali poštujem i cijenim ljude koji se njome bave. To je težak posao i ljudi koji su ga izabrali imaju velike odgovornosti. Uz našu podršku i zajedništvo, sigurno možemo doći do cilja – izjavio je general.

Mladima, koji napuštaju Hrvatsku odaslao je poruku.

– Dobro je otići u svijet i vidjeti što ima drugdje. Ta psihološka barijera ne smije postojati. Živimo u globalnom svijetu i putovati je normalna stvar. Isto tako, svaki povratak uvijek je povratak kući i mi čekamo – zaključio je general Gotovina.

 

M.M.