GRABAR- KITAROVIĆ: Hrvatska treba preuzeti suđenje uhićenim hrvatskim državljanima u Orašju

0
163

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak u Rijeci, vezano za uhićenja desetorice pripadnika HVO-a, kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule iznimno negativno.

Po njezinim riječima, hrvatski premijer Andrej Plenković dva dana prije, prilikom posjeta BiH, poslao je pozitivne poruke i potporu Republike Hrvatske za BiH, a zatim se proizvela situacija kojom se uznemiruje hrvatsko stanovništvo u BiH, javila je Hina.

Grabar Kitarović je u Rijeci, gdje je danas otvoren njen privremeni Ured, naglasila da Republika Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljana.

Osim državljanstva BiH uhićeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove HV-a.

Grabar-Kitarović također je istaknula da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane a da, ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete.

Ogovarajući na opetovana pitanja novinara je li znala za uhićenja u BiH i optužnice protiv pripadnika HVO-a i hrvatskih časnika, predsjednica RH je rekla kako je jedno općenita problematika općenito optužnica u BiH, to je poznato, no naglasila je kako za nakanu prošlotjednih uhićenja u Orašju nije znala, niti je to unaprijed znao hrvatski državni vrh, i uhićanja su bili veliko iznenađenje.

„U BiH postoji jedan određeni broj, ne znamo točno koliko, ali veći broj optužnica protiv Hrvata, protiv pripadnika HVO-a i Hrvatske vojske, naravno i protiv drugih. O tome neprestance razgovaram sa svima, od državnog odvjetnika, generalskog zbora, naših ljudi u BiH, do vodstva same BiH, ali i drugih državnika u EU, euroatlantskoj zajednici, SAD-u, Kini i svima ostalima, ističući kako poštujemo neovisnost pravosuđa, poštujemo činjenicu da se ratni zločini moraju procesuirati, ali se optužnice nikako ne smiju koristiti u političke svrhe,“ kazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da za konkretna uhićenja u Orašju nije unaprijed znala.

„Za ovaj konkretan slučaj uhićenja u Posavini u Orašju nisam znala, nije znao nitko od nas unaprijed. To je bilo iznimno veliko iznenađenje, pogotovo zato jer se to dogodilo dva dana nakon posjeta hrvatskog premijera Plenkovića BiH, koji je poslao iznimno pozitivne poruke BiH, dao snažnu potporu Hrvatske europskom putu BiH, ali i daljnjem uređenju države,“ navela je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako je činjenica da se, dok je u BiH visoki međunarodni predstavnik taj koji donosi ključne odluke, ne može reći da je država u potpunosti politički emancipirana.

„Ove optužnice u Orašju odjeknule su iznimno negativno upravo zbog te činjenice, kada našoj susjednoj državi dajemo toliko snažnu poruku da se događa da se uznemiruje hrvatsko stanovništvo, hrvatsko pučanstvo, hrvatski narod u BiH. Na taj se način proizvodi situacija kada su oni toliko nemirni, da zapravo dolazi do političkog procesa odlaska Hrvata iz BiH. O tome moramo voditi računa, a naravno i o zaštiti svakog našeg hrvatskog državljana, jer držim da je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane i ukoliko postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, držim da to treba biti procesuirano u Hrvatskoj, odnosno da naša državna tijela preuzmu te predmete“, rekla je hrvatska predsjednica./ bpz.ba