GRABAR-KITAROVIĆ I ČOVIĆ: Nastaviti reforme nesmanjenom dinamikom

0
276

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarao je s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o regionalnim prilikama i suradnji, bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i trenutačnoj političkoj situaciji u BiH.

Susret Čovića i izaslanstva s Grabar Kitarović upriličen je u okviru proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Tom prigodom istaknut je značaj neodložnog unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa u regiji, s ciljem jačanja međusobne suradnje na svim poljima.

Sugovornici su se složili da je za postizanje toga cilja ključan proces pomirenja temeljen na istini, povijesnim činjenicama i presudama međunarodnih sudskih instanci, ali i iskrenim suosjećanjem prema svim žrtvama protekloga rata.

S tim u vezi regionalne vođe imaju veliku odgovornost da promiču istinu kako bi se uspješno okončao proces pomirenja i stvorili preduvjeti za nesmetan razvitak suradnje na svim poljima relevantnim i za proces integracije zemalja regije u Europsku uniju.

Pored navedenog, predsjedatelj Čović informirao je predsjednicu Hrvatske o aktualnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provedbu gospodarskih i socijalnih reformi u BiH u okviru njezinoga europskog puta, te pratećim izazovima i poteškoćama.

U tom dijelu s posebnom pozornošću su razmotrene društveno-političke implikacije vezane za nedavno usvojeni Zakon o radu, koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih reformskih zakona, kao i nužnost što skorijih izmjena izbornog zakona koji je posebno značajan sa stajališta unapređenja vladavine prava.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je iskazala punu potporu europskoj perspektivi BiH i reformskim naporima koje poduzimaju sve razine vlasti u BiH, izuzetno cijeneći proaktivnu ulogu Predsjedništva BiH, koje je u tom procesu preuzelo lidersku ulogu.

Konkretan iskorak u tom pravcu je omogućilo uspješno aktualiziranje reformske agende, mehanizma koordinacije i master plana integriranja, kao triju ključnih pitanja za deblokadu europskoga puta BiH, a koja su razmatrana na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj pod predsjedanjem Čovića.

U tom smislu, predsjednica Hrvatske je pozdravila snažnu eurointegracijsku inicijativu predsjedatelja Predsjedništva BiH i zaključila da je izuzetno važno nastaviti reforme nesmanjenom dinamikom.

Sugovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i suradnje u predstojećem razdoblju, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović  da u što skorije vrijeme posjeti BiH, što je ona i prihvatila.bpz.ba