GRABAR KITAROVIĆ: Neću oduzeti odličja generalima Praljku i Petkoviću

0
171

Zastupnik GLAS-a u Hrvatskom saboru Goran Beus Richembergh izjavio je u Saboru da je zakonska obveza hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da osuđenima u Haagu oduzme činove i odlikovanja, javlja HRT.

Ocijenio je i kako dva ministra i potpredsjednik Sabora nisu trebali biti na komemoraciji pokojnom generalu Slobodanu Praljku. Oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vrijeme. Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji, kazao je Beus Richembergh. Njihovo je pravo da sudjeluju u tome, ali isto tako javnost ima pravo to osuditi jer to nije prihvatljivo ponašanje, ustvrdio je.

Da se, sukladno pravilniku o oduzimanju odličja, odličja oduzmu osobama koje su pravomoćno osuđene za ratni zločin – nešto je za što se zalaže SDP i što traži od predsjednice Hrvatske.

Na upit novinara predsjednica Hrvatske odgovara: “Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpse agresije i ja im ta odličja neću oduzimati.”

Predsjednica RH je dodala kako se ta praksa ne primjenjuje osim u slučajevima odluka domaćeg zakonodavstva./HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte