Gradonačelnik Kraljević podržao projekt ‘YOUth Drive’ vrijedan 279.000 eura

0
358

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i projektni menadžer Udruge za razvoj, okoliš i kulturu Eko Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) David Naletilić potpisali su sporazum o suradnji na projektu “YOUth Drive – Program for raising awareness on proper waste management and empowering legislators for taking action”.

Riječ je o projektu kojega je Europska unija prepoznala kao vrijedan projekt koji može donijeti pozitivnu promjenu u društvu te ga je i podržala kroz program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Udruga Eko ZHŽ i nevladina organizacija “Naša akcija” bave se pitanjima odnosa prema okolišu i zaštite okoliša te kao takve pokušavaju djelovati i učiniti potrebni pomak u društvu. Procesi zaštite okoliša u najširem smislu zahtijevaju sustavan pristup koji je potrebno definirati na pravilan, logički vezan, način.

Na tragu navedenog, kreiran je projekt YOUth Drive, kojeg je kroz program prekogranične suradnje BiH-CG financijski podržalo Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini, priopćeno je na internetskoj stranici Grada Širokog Brijega.

Projekt za svrhu ima stvaranje situacije gdje prekogranična koordinacija i zajedničke aktivnosti poboljšavaju upravljanje i energetsku učinkovitost lokalnih vodoopskrbnih sustava, kao i sustava za upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom.

Samim time, zajedno s intenzivnom promocijom u javnosti te podizanjem svijesti o potrebi za prethodno navedenim, projekt teži postizanju većeg stupnja zaštite i očuvanja okoliša.

Projekt obuhvaća područje Zapadnohercegovačke županije (Grude, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg) u Bosni i Hercegovini, te područje Boke kotorske (Herceg Novi, Tivat i Kotor) u Crnoj Gori.

Vremenski okvir trajanja projekta je od 15. studenoga 2019. do 15. svibnja 2021. godine te će se isti tijekom svih 18 mjeseci provedbe paralelno provoditi u cijeloj projektnoj oblasti.

Ukupna vrijednost projekta je 279.200 eura, priopćeno je./HMS/