GV HNS BiH: Počinje s radom ured za pravnu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a

0
520

Voditelji Odjela Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora za ustavnopravna pitanja, za pitanja branitelja HVO-a i za  Domovinski rat, te Odjela za II svjetski rat, održali su danas u Mostaru radni sastanak na kojem su analizirali aktualna pitanja vezana za status branitelja, a posebno za sve veći broj podignutih optužnica protiv časnika HVO-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.

S tim u vezi sudionici sastanka su ponovili svoj raniji stav da je riječ o nastavku kriminalizaciji Hrvatskoga vijeća obrane preko optužnica u kojima se navodni ratni zločini kvalificiraju kao dio širokoga zločina HVO-a.

Ukazano je još jednom na nedopustivost takve prakse Tužiteljstva BiH, jer je to politička instrumentalizacija Tužiteljstva u cilju revizije povijesti i pokušaj  stvaranja nove političke stvarnosti, a koja nema uporište u ustavu Bosne i Hercegovine i samoj biti BiH kao višenacionalne zemlje.

Na sastanku je konstatirano da se uspješno  realizira ranija Odluka Glavnoga vijeća HNS-a o uspostavi Ureda za pravu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a. Materijalne i tehničke, kao i kadrovske biti će u potpunosti ispunjene i Ured za pravnu pomoć mogao bi početi s radom 1. veljače ove godine. bpz.ba