Haag odbio zahtjev RH o uključivanju u proces protiv optuženih hrvatskih državljana

0
305

Predsjednik Haaškog tribunala Carmel Agius potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Republika Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Hrvata koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Republika Hrvatska je naime tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude, u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Republike Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. godine krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haaški tužitelji tražili su da se ovaj zahtjev Republike Hrvatske odbaci kao neosnovan.

“Žalbeno vijeće podsjeća da se zaključci o kaznenoj odgovornosti u određenom predmetu pred Tribunalom odnose samo na optužene u tom predmetu. U vezi s tim napominjemo da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu optuženi u ovom predmetu. Prvostupanjsko vijeće nije donosilo posebne zaključke u vezi s njihovim sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu, niti ih je posebno oglasilo krivim za neke zločine”, navodi se u odluci. Sudac Agius je u odluci naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi “ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Republike Hrvatske kao zemlje”.

“Žalbeno vijeće podsjeća da Tribunal ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti”, stoji u odluci.

 

M.M. bpz.ba