HDZ danas bira Plenkovića za predsjednika

0
312

Andrej Plenković jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na izborima koji će se danas održati po principu “jedan član – jedan glas”. Najavio je da će, nakon izbora, početi pregovarati s mogućim koalicijskim partnerima.

Plenković je ujutro glasovao u Dubrovniku. Želim da današnji dan bude svojevrsna prekretnica za HDZ. Pozivam sve naše članice i članove da od sutra svi zajedno angažirano prionemo radu za boljitak Hrvatske, hrvatskog naroda i svih naših građana, rekao je.

Oko 22 sata, kako javlja HRT, predviđeno je i njegovo obraćanje javnosti. Plenković je u svom izbornom programu naglasio kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a.

Voditelj stožera HDZ-a za parlamentarne izbore Damir Jelić izvijestio je da je u HDZ-u sve spremno za pripremu izbornih lista te da se samo čeka da završe unutarstranački izbori. Dolazi jedna nova priča i nadamo se da će uskoro predsjednik HDZ-a postati i predsjednik hrvatske vlade, rekao je.

Dan prije unutarstranačkih izbora, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić na svom Facebook profilu ispričao se biračima zbog propusta i pogrešaka. HDZ je znao prepoznati i artikulirati nacionalne interese kad god je bio uronjen u svoj narod i kad je osjećao bilo hrvatskih građana. Kad se vodstvo HDZ-a udalji od naroda i svoga članstva, događaju se pogreške i propusti, čemu smo svjedočili u nedavnoj prošlosti, upozorio je. Navodi kako zbog toga osjeća ljudsku i političku potrebu osobno se ispričati svim hrvatskim građanima te vrijednim članicama i članovima HDZ-a bez obzira koliko je mogao ili ne utjecati na neke.

HDZ s novim predsjednikom ulazi u predizbornu kampanju za prijevremene izbore koje je predsjednica Hrvatske raspisala za 11. rujna, napominje Hrvatski Medijski Servis, Odluka o prijevremenim izborima uslijedila je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most i samoraspuštanja Hrvatskog sabora.

Nezadovoljan odnosom Mosta prema HDZ-u, te premijerom Tihomirom Oreškovićem bivši predsjednik HDZ-a Tomislav karamarko pokrenuo je postupak njegove smjene i “preslagivanja vlade”. Vlada je oborena, ali preslagivanje vlasti nije uspijelo pa je Karamarko podnio ostavku. Na njegovo mjesto sada dolazi HDZ-eov eurozastupnik Andrej Plenković. / bpz.ba